Mellopaus 24/2

2016-02-24

Gavlerinken står beredd att ta emot Melodifestivalen nu på lördag. All inredning har färgats rosa, möblerna har lindats in i flera lager av tyll och cellofan. Isen har täckts av två decimeter lipgloss  med jordgubbssmak och parkeringsrutorna i området har förgyllts. Korvkiosken har tagit bort allt som är oglamoröst från menyn. Det enda de serverar nu är Champis och räksallad. Gävle satsar verkligen på Mello. Och som alltid när Gävle satsar på nånting så finns det ett utbrett motstånd.

Ett rosa hål i ekonomin

Ska det verkligen vara så här? säger motståndarna. Artisterna och deras entourage hade väl kunnat stanna hemma och bara skype:a in sina bidrag. Som det är nu drabbas kommunen av en onödigt hög kostnad. Bara budgetposten för cellofan är ju hårresande. Kostnaden för att färga stadskärnan rosa äter hål i ekonomin som gör att man inte har råd att ta in konsulter för att räkna på kostnaden för Mellomottagandet.

Mjukisförbud

Dessutom blir det onödiga kulturella slitningar när Melodifestivalen väller in i stan. Gävleborna är inte vana vid så många välklädda och leende människor på så liten plats. Ska det bli obligatoriskt att se glad ut nu? Ska det bli förbjudet med mjukisbrallor på restaurang? Det är ju uppenbart att ingen av de medverkande tänker ta seden dit de kommer. Staden färgar stadskärnan rosa, när det egentligen borde vara Melodifestivalen som anpassar sig.

Sjung om förra låten

Melloscenografin borde gå i Brynäs färger. Istället för dansare så kunde det komma in folk från sidan och tacklas. Det skulle inte vara så himla glatt och käckt. Artisterna kunde väl vara småsura, och ägna halva låten åt att sjunga om vad det var för fel på den förra låten. Och ska verkligen alla få vara med, oavsett om de tillhör nåt kön eller inte. Ska man verkligen få definiera sig själv? Är det inte mer demokratiskt, eller en viktig tradition, att andra gör det.

Mellopaus

Mellomotståndarna hittade fler och fler nackdelar med kulturinvasionen. Om det här Mellovansinnet får fortsätta så kommer vi alla att tvingas att höja tonart titt som tätt. Det kommer att sluta med att vi pratar i falsett. Eller på ohörbara frekvenser. Om ändå den kommunala oppositionen kunde anmäla Mellomottagandet till förvaltningsdomstolen. Men oppositionen sitter inte i opposition längre så det gör de inte. Mellomotståndarna har ingenting att hoppas på. Det bästa den styrande oppositionen kan bjuda på är en Mellopaus. Men Mellopausen brukar ju vara ännu värre än själva mellon.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.