Risarven och radiobaserad nätmobbing 17/2

2016-02-17

Lugnet har börjat sänka sig över Risarven efter förra veckans stora larm: nätmobbningen i appen Periscope. Länets medier varnade i extrainsatta inslag för att använda appen. Tydligen riskerade landets barn och ungdomar att kränkas till oigenkännlighet om de ens kom i närheten av den farliga appen. En ondsint programmerare hade skrivit in elakheten i själva koden för appen, och enda sättet att skydda sig var att hålla sig på behörigt avstånd från just den här appen. Det hela påminde om hårdrocken på 80-talet. Då kunde man undvika att bli kriminell genom att låta bli att lyssna på ett band som hette Twisted Sister. Åtminstone tills det kom ett band som hette WASP. Paniken kring nätmobbing lade sig i helgen, när folk fick tid att prata med sina barn och de fortfarande verkade må ok. Oron har nu ersatts av nyfikenhet.

Det här vill vi ha

Här i Risarven förstod folk att det här med nätmobbning måste vara något alldeles särskilt eftersom ungdomarna tagit det till sina hjärtan. Ungdomar brukar ju vara pionjärer som gräver fram och provar nya spännande saker. Ibland kan det ta flera decennier innan äldre får ta del av de nya spännande sakerna, och då beror det oftast på att ungdomarna blivit äldre – inte på att de som redan var äldre har blivit mer villiga att prova på de nya spännande sakerna. Men de äldre i Risarven vill inte missa det här tåget. Nätmobbing kanske är en kul grej för ungdomar, men det borde vara ännu roligare för äldre.

Äldre rules

Det finns ju mer att mobba äldre för. Äldre har hunnit göra mycket fler pinsamma grejer. Dessutom är de ofta fulare, och utseende är ett bra ämne när man nätmobbas. Och personlighet. Vissa äldre ägnar hela sin medelålder åt att utvinna och förädla sin negativa personlighet till ett sorts destillat av dålighet. Och det är ju först om man blir nätmobbad som man får full uppmärksamhet för den där dåligheten. Så de äldre i Risarven är väldigt sugna på att prova på det här med nätmobbning. Det är bara ett problem. Nätmobbning bygger på alldeles för modern och krånglig teknik. Det är svårt att se nätmobbningen om den är på en för liten skärm, det är svårt att sätta fingrarna rätt på de små knapparna, och ska man knäppa en kränkande bild med mobilen så måste man ha koll på åt vilket håll man fotograferar så man inte råkar kränka fel.

Därför har en delegation äldre från Risarven kontaktat Radio Gävleborg. Man hoppas på en regional version av nätmobbning via radionätet. Alla äldre har ju en transistorradio. Det är den perfekta tekniken för nätmobbning. Förhoppningsvis kan nätmobbningen bli ett återkommande inslag före programmet Sök och Finn på fredagar. Då sitter man ändå framför radion. En programledare för nätmobbingen skulle kunna ringa upp nån slumpvis utvald länsbo och säga nåt taskigt om att man har fult gäddhäng eller är så fattig att man måste använda förra årets märke på de fotriktiga skorna. Naturligtvis på ett trevligt sätt. Det här är ju ändå Sveriges Radio.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.