Akutlogistiken i Tolvfors 10/2

2016-02-10

Jag befinner mig i Tolvforsskogen i utkanten av Gävle. Här har Mellansvenska Handelskammaren länge drivit en kampanj för att bygga en logistikpark. I väntan på att det ska bli en riktig logistikpark har man kallat Tolvfors för en logistikpark på idéstadiet. Det har alltså handlat om en teoretisk logistikpark där idéer byter ägare. Eller bara blir liggande i kylan i väntan på att nån ska plocka upp dem. Det har länge rått en febril passivitet i Tolvforsskogen. Det ska det bli ändring på nu. I förra veckan meddelade handelskammaren att det är dags att lämna idéstadiet och göra nånting i praktiken. Ja, det är ju inte handelskammaren som ska göra nånting i praktiken, men om nån annan gjorde nåt praktiskt så vore det en bra idé, meddelar handelskammaren. Lyckligtvis sammanfaller den här praktiska ivern med stora förändringar i regionens ambulanssjukvård.

Alla drar åt samma håll

Ambulanspersonalen i regionen har länge fått betalt för att vara på jobbet. Flera mellanchefer i vården upptäckte plötsligt att det var en kostnad, och meddelade att det fick det vara slut med slöseriet. Då ilsknade ambulanspersonalen till och meddelade att om de inte fick betalt för att vara på jobbet så skulle de gå hem. Vilket fick mellancheferna att ilskna till och skriva en debattartikel som gick ut på att om det inte passade att vara på jobbet så kunde ambulanspersonalen gå hem. Det var som att alla drog åt samma håll, men av olika anledningar.

Tre bra anbud

När ambulansverksamheten drabbades av den här krisen gällde det för regionen att hålla fast vid vårdens kärnmål. Sjukvård ska inte handla om att hålla nere kostnaderna. Sjukvård ska handla om att öka intäkterna. Och här gäller det att vara ödmjuk. Det kanske inte är gamla landstingsbyråkrater som är bäst på intäkter. Det kanske är den privata sektorn. Genom att konkurrensutsätta ambulansverksamheten är man säker på att den kommer att bli mycket lönsammare.

Region Gävleborg har fått in totalt tre anbud på ambulansverksamheten från den privata sektorn. Lågprisflygbolaget Ryan Air erbjuder ambulanssjukvård till låg startkostnad. Visserligen kommer ambulansen bara att gå från en avlägsen plats, det är tillägg för medicin och hjärtmassage och personalen kommer att göra sitt yttersta för att sälja förfriskningar under färden. Men startkostnaden är låg. Mediekoncernen Mittmedia lämnar också in ett anbud. Det går ut på att man till låg kostnad kan köra runt samma patient i flera regioner medan man envist hävdar att patienten är lokal, och gör reklam för sin nya app. Det tredje anbudet är från Limöbåtsrederiet, och går ut på att man kanske kan köra ambulans lite nu och då men inte varje gång.

Alla patienter som körs omkring i den konkurrensutsatta ambulansverksamheten kommer att hamna här i Tolvfors. Här bygger regionen en akutlogistikpark för de olika aktörerna på ambulansmarknaden. Här kan patienter byta ägare. Eller bara bli liggande i kylan i väntan på att nån ska plocka upp dem.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.