Bollnäs i fetvadd 3/2

2016-02-03

I förra veckan rapporterade lokala medier att Bollnäs Kommun tillsammans med polisen kommer att öka tryggheten i kommunen. För att veta exakt hur man ska öka tryggheten har man haft en så kallad medborgardialog. Medborgardialog är när en myndighet slutar peka med hela handen och börjar lyssna med ena örat. Men bara en liten stund. I medborgardialogen har man frågat vad folk egentligen oroar sig för. Och det är ju en hel del när folk får tänka efter. Nu har myndigheterna hittat ett antal områden där folk oroar sig extra mycket. Och just i dessa oroshärdar kommer myndigheterna arbeta med att skapa trygghet.

Bänken

Ett område där Bollnäsborna oroar sig är vid stationsområdet. De oroar sig för om tåget ska gå i tid, och om tåget ska vara ett tåg för ibland är tåget en buss. Kommunen kan här ordna fram en trygghetsvärd, alltså nån som absolut inte kan få något annat jobb och som därför tvingas gå omkring i knallgul väst och lyssna på folks gnäll och säga att det ordnar sig säkert.
Ett annat och mycket större orosmoln vid stationsområdet är det här med bänkarna. Det finns bara ett fåtal bänkar i väntsalen, och om någon redan sitter på bänken och dessutom har lagt upp sin väska på bänken så kan det vara svårt att få plats på bänken utan att prata med den som redan sitter på bänken. Sånt kan skapa en väldig otrygghet. Här kan polismyndigheten stötta genom att skicka in en patrull som tar det där snacket. Helst utan dialog.

Kulturell oro

Bollnäsborna oroar sig även i närheten av Kulturhuset. Här är det mer en kulturell oro. Nån kanske har sett en målning som liksom skaver i medvetandet och vägrar släppa taget. Arrangörerna i Kulturhuset kanske har släppt in någon kulturform som man själv inte alls förstår sig på och genast börjar man oroa sig för att stora delar av kulturbudgeten egentligen hör till en annan förvaltning. Här kan polisen hjälpa till att skapa trygghet genom att hindra folk från att delta i Kulturhusets arrangemang. Från Kulturhusets sida är man nöjd med den lösningen. När det kommer folk på arrangemangen blir det nästan kommersiellt. Man känner sig ju smutsig, säger en anställd på Kulturhuset.

Hjälm på Åhléns

Det är väldigt hårda material i centrala Bollnäs. Sånt skapar otrygghet. Kommunen har därför börjat klä in stora delar av centrum i fetvadd. Vill man gå på Åhléns får man låna en hjälm.
Men folk går fortfarande omkring och känner sig otrygga. De oroar sig för pensionerna, för fukt i källarn, för tillsatser i maten och det stigande bensinpriset. Kommunen kommer att erbjuda varm mjölk och fotmassage till medborgarna. Då blir man lugn. De som trots dessa åtgärder oroar sig, kommer polisen att gripa och köra ut ur kommunen. Tills alla känner sig trygga.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.