Armodet i Barkhyttan 27/1

2016-01-27

Armodet i Barkhyttan är äntligen över. Januari har varit tufft för alla, men av någon anledning blir det alltid mest armod här i Barkhyttan. Antagligen för att Barkhyttanborna köper så dyra julklappar i december. Nåt ska man ju trösta sig med om man bor i Barkhyttan. Så inte bara novemberlönen gick till julklappar. I Barkhyttan shoppade man på kredit. Hela decemberlönen gick till skulder. Och sen kom januari. Allt var slut.

Utsidessoja och mjuk gran

Första januariveckan åt Barkhyttanborna rester. Sen blev det rester på rester. Till sist blev det så fattigt att man blev tvungen att äta upp sånt där som står längst in i skåpen och skäms. Kryddmixar, potatismjöl och halva buljongtärningar blandades med ströbröd, torrmjölk och mediumstark tacosås. Till tjugonda knut hade folk i Barkhyttan så ont om mat att de lade sina julgranar i blöt för att mjuka upp dem och serverade tillsammans med det sista av sojan – det där kladdet som sitter på utsidan av flaskan.

ID-kontroller

Folk i Barkhyttan slutade gå på toaletten, de tyckte inte att de hade råd att förlora mer. Barkhyttanborna försökte sälja sina dyra julklappar på Blocket, men alla är ju fattiga i januari så ingen kunde köpa. Om nån i Barkhyttan gick ut var det inte säkert att de fick komma in igen – de som var kvar inomhus tyckte att de behövde lite andrum. Gick man från ett rum till ett annat fick man räkna med att det kom nån och gjorde id-kontroll. Det blev lite dålig stämning i Barkhyttan.

Ekologiska filantroper

Men i måndags kom januarilönen. Äntligen vände det i Barkhyttan. Och när det vänder i Barkhyttan så vänder det med besked. Det var som att hela Barkhyttan badade i pengar. Folk tog taxi och beställde pizza med utkörning. De köpte ekologisk mat. Inte för miljöns eller hälsans skull, utan för att den är lite dyrare. Det hela eskalerade fort. Folk hittade sina grannars Blocket-annonser, köpte grejerna och gav tillbaka dem bara för att få känna sig lite filantropiska.

Lager på lager

Barkhyttanborna hittade på en massa tjänster som det borde gå att få RUT-avdrag för och försökte hitta nån att anlita. De annonserade efter nån som hjälpte till att trycka på fjärrkontrollen, nån som kunde klia där det kliade, nån som kunde hålla upp dörrar. Folk byggde vinkällare och gjorde garageuppfarter i marmor. Nån bytte stammar. Till helrör, det är ju dyrt. Snart är pengarna slut igen. Men den här gången har Barkhyttanborna lite framförhållning. Alla här har lagt upp ett extra stort lager av proviant. Skafferierna i Barkhyttan är fulla av kryddmixar, potatismjöl och halva buljongtärningar. Samt ströbröd, torrmjölk och mediumstark tacosås

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.