Knåda 30/12 – fulgrogg i finflaska

2009-12-30

Knåda, Ovanåkers Kommun, onsdag. Förra veckan rapporterade jag från en leksaksaffär i Hudiksvall, och var chockad över hur trångt det var. Igår var jag inne på Systembolaget i Edsbyn. Trängseln verkar förfölja mig. Samma djupt fokuserade blickar, samma sura miner, samma plötsliga utbrott från nån som vill ha mer än de får. Alla skall tydligen passa på att köpa finsprit att visa upp över nyår. Det ska vara lyx och flärd och helst ska alla se ut som att de bodde i nåt livsstilsmagasin. Jag tror att folk minns förra gången vi bytte decennium, och känner sig lite illa till mods. Det är inte lika uppblåst som 1999.

Katastrofen uteblir

Bara en sån sak som katastrofmedvetenheten: Media försöker visserligen rapportera om ökade terroristhot, men skräcken kommer inte upp på den digitala millenniebuggens nivå. Det är inte världens alla flygplan som ska krascha eller världens alla respiratorer som ska stanna. Kanske är vi lite lugnare nu, vi vet att datorer kraschar men vi är för rutinerade för att tro att det ska bero på nåt så förutsägbart som ett årsskifte. Om en dator kraschar beror det på att dess artificiella intelligens hittat ett gyllene tillfälle att förstöra livet för sin ägare. Det vet ju alla.

Och lyxigheten uteblir också. Var är de specialstansade paljetterna där det står 2010? Var är metallicsmokingarna, 500-kilos-fyrverkerierna och de fånigt påkostade jättefesterna? Ingen ska fira nyår i rymden, under vattnet eller hyra en egen kontinent. Det mest påkostade man ser är fondförvaltare som klipper tårtpapper av SAAB-aktier.

Dyrt och fint

Och så det här med findrickat förstås. Folk köper finflaskor som är okända i Helsingör. Till priser som hade räckt för att åka hyrbil ända till Travemünde. Men här i Knåda gäller det tydligen att inte sticka ut. Igår höll det nämligen på att gå illa här i Knåda. En familjefar hade tagit sina surt förvärvade pengar och åkt in till Edsbyn och köpt champagne, konjak och en hummer såhär inför nyåret. Precis när han ska lasta ur kassen med godsaker ur sin bil kommer hans granne stormande.

Vanle mat ska de va

En korpulent och högljudd tant i risigt hår och solkig kofta. Hon ser ut som att hon inte går annat än för att skrämma småvilt. Och så nu förstås, för att skrämma grannen genom att berätta om hur man dricker i Knåda. Visst ska man dricka köpedricka till nyår bara det inte blir nåt fjolleri, ropar tanten. Inge schampanj eller dyrmat, och inge färgad sprit. Öl och renat ska det vara, och vanle mat. Här i Knåda ska det inte va nå mer. Ser jag nån me schampanj så klår ja opp han, hojtar hon medan hon närmar sig den lätt skakiga familjefadern. Vad har du där? kraxar hon till, samtidigt som mannens fru ropar ut genom köksfönstret

Hur gick det? Fick du tag på champagne och konjak? Granntanten stelnar till och stirrar ner i mannens kasse. Mannen stelnar till och ser sitt liv passera revy. Jag gör mig beredd att blixtsnabbt rusa fram och rädda kassen om det blir handgemäng. Men mannen är kvicktänkt, han ropar snabbt tillbaka. Nej, jag köpte öl på storflaska, en flaska äppeldricka till ungarna och så den här frysta, missformade falukorven. Precis som förra året. Här i Knåda ska det inte va nå mer.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.