Snöröjarskivan i Sibo 20/1

2016-01-20

I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om att Bollnäs Kommun gått över sin budget för snöröjning fyra av de fem senaste åren. Kommunen hävdar att budgeten är korrekt, det är snövädret som gått utanför de planerade ramarna. I ett fungerande samhälle måste man göra vissa nedskärningar och när det gäller snöröjningen hade Bollnäs Kommun planerat att skära ner på själva snön. När det nu fortsätter att snöa trots nedskärningarna så måste det hela bero på brister i kommunikationen. Det får vi se över, säger en representant för Bollnäs Kommun.

Skomakaren blev droppen

Här i Sibo har de tröttnat på att vänta på att den kommunala budgeten ska nå fram. Förra vintern kom den kommunala snöröjningen förbi två gånger. Ena gången bestod den av två praktikanter och en trasig spade. Andra gången kom bara praktikanterna. De fick hasa bort snön med fötterna. Droppen kom när kommunen tyckte att Sibo skulle betala praktikanternas skomakarkostnader. Man insåg att Sibo måste fixa en egen snöröjningsbudget. Ingen i Sibo hade nån lust att betala själv, så man behövde hitta nån som kunde ge ett bidrag. Men vem skulle ge en massa pengar till nåt som man borde betala själv? Man började söka efter en organisation som hade mer pengar än omdöme. Helst en organisation med jättemycket pengar och inget omdöme alls. Och i förra veckan hittade man det. Fackförbundet Kommunal.

Sprak och fest och färg

Kommunal hade för länge sedan tröttnat på att slösa bort sina pengar på fackliga kampanjer, som strejk och sånt. Det slutar ändå bara med att vi ger oss, hade man konstaterat på ett styrelsemöte. Det vore bättre att lägga pengarna på sprak. Och fest. Och färg. Siboborna kontaktade fackförbundet Kommunal och bad om pengar till snöröjningen. Det fick man, under förutsättning att Kommunal fick dra i trådarna och se till att snöröjningen blev tillräckligt festlig.

Permatony

Tyvärr vägrade man i Sibo att boka in såväl Puma Swede som Tony Irving. Puma Swede skulle bli väldigt kall i sina nuvarande arbetskläder, så där sa skyddsombudet stopp. Och om Tony Irving mitt under pågående snöröjning fick för sig att slicka på Puma Swede och råkade slinta med tungan så kunde han råka fastna i en lyktstolpe eller nåt. Vi blir inte av med Tony Irving förrän till våren, och dessutom blir det ännu svårare att höra vad han säger. Det går inte för sig, sa man i Sibo.

Det återstod bara ett festligt förslag från Kommunals sida: att låta spriten flöda. Om man tar jättemycket sprit och bara häller ut den över Sibos vägnät så kommer snön att sköljas bort. Sprit fryser ju inte. Och om spriten skvätter upp på de bilar som kör på Sibos vägar så blir det som gratis spolarvätska. Sprit kan vara bra till så mycket.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.