Bräntas resecentrum för timmer 13/1

2016-01-13

Något har hänt på Bränta Industriområde. Förra gången jag var här var det traktorpullning. Hela området var belamrat av rödplufsiga grabbar i keps och t-shirt som tittade på när andra rödplufsiga grabbar i hjälm och t-shirt drog tunga saker bakom stora traktorer. Idag är det plötsligt helt fel med keps och tshirt. Nu är det polotröja, kavaj och barberat skägg som gäller. Och inte en traktor så långt ögat kan nå, men desto fler surfplattor. Bränta har invaderats av arkitekter. Anledningen är ryktet att det ska byggas en timmerterminal här på Bränta.

Nytt och fräscht

Kommunen har tidigare snackat om att satsa på en timmerterminal i Böle, på andra sidan om Ljusdals centralort. Men det var i fjol. Nu är det ett nytt år och det gäller att komma med nya idéer för att framstå som fräsch. Nu kan det ju verka som att kommunen bara bytt plats för sina planer, och det är ju inte så fräscht. Men i de dokument som läckt ut till pressen kan man se att planerna för timmerterminalen på Bränta är helt annorlunda. Det är inte ens en timmerterminal. Det är ett resecentrum. För timmer.

Kosmopolitiskt timmer

Bräntas resecentrum för timmer kommer att bli ett modernt landmärke i stål, glas och betong. En blandning mellan Centre Pompidou, operahuset i Sydney och olympiastadion i Peking. I en gigantisk hall kommer timret att mötas av romantiska bilder av äldre tiders flottning, och en modernistisk skulptur föreställande Snoddas. Det kommer att finnas flera lounge-områden där timret kan koppla av i väntan på vidare transport. För lågbudgettimret kommer det att finnas butiker och caféer där man kan köpa sig nåt gott för en mindre årslön. Och naturligtvis blir det ett VIP-område för de bästa stockarna där man blir bjuden på både lövbiff och träsprit.
Sen kommer timret att radas upp för slumpmässig kontroll innan resan börjar. Det blir lite tätare slumpmässighet för mörkare träslag, men det är bara en slump.

Långt bort

Bräntas resecentrum ligger ju en bit bort från centralorten, men om det har fungerat för Charles de Gaulle-flygplatsen och Söderhamns Resecentrum så ska det fungera även för Ljusdals timmer. Man räknar med att lösa transportproblemen genom att de lokala taxibolagen kommer att köra timmer till fastpris, och någon form av busslinje i privat regi kommer säkert också att uppstå.
Från resecentrat kommer timret att kunna välja en mängd olika transporter till en mängd olika priser. Lika omöjliga att förutse och förstå som avgångstiderna. Allt kommer att variera beroende på tillgång och efterfrågan. Och slumpen. Det tar längre tid att sätta sig in i resealternativen än att resa. Men det spelar ingen roll för alla transporter blir ändå försenade eller stannar nånstans på halva vägen. Det kommer även i framtiden bara finnas ett sätt att vara riktigt säker på att komma fram. Att bli dragen bakom en riktigt stor traktor av en rödplufsig grabb i tshirt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.