Varm Jul i Engeltofta 23/12

2015-12-23

Jag befinner mig på stranden vid Engeltofta utanför Gävle. Folk har redan börjat samlas och duka upp långbord. Handdukar ligger utspridda här och där för att paxa plats på stranden, och några barn har börjat bygga en snögubbe av sand. Julmusik i solig baktakt strömmar ur bärbara strandhögtalare. I år kommer det att bli en varm jul, och då vill man fira vid vattnet.

Regionaltemperatur

Den varma julen beror förstås på klimatmötet i Paris. På mötet bråkade världens länder om vilken temperatur vi ska ha på jorden. De rikare länderna tyckte att vi kunde ha det lite varmare. För det vore skönt på semestern. De fattigare länderna påpekade att deras befolkning riskerade att dö om vi höjde temperaturen. Så de ville ha det lite kallare. Det tyckte de rikare länderna var en snål inställning. Och så kom alla fram till att man skulle tänka lite mer på saken. Men här i Gävleborgs Län har man tagit ett eget initiativ. Nån gång ska ju vara den första, sa regionpolitikerna. Och sen tog de initiativet. Initiativet går ut på att avlasta de fattigare länderna genom att höja temperaturen lokalt över Gävleborg. Då borde det finnas utrymme för temperatursänkningar i de fattigare länderna. Och just här i Gävle var den processen ganska enkel. Kommunen stängde helt enkelt av det gigantiska system för fjärrkyla som man investerat i. Vips steg temperaturen till närmast tropiska nivåer.

Glöggsmoothie

Folk som har samlats här på stranden i Engeltofta ser fram emot en helt ny form av julfirande. Det kommer inte att bli nån julskinka. Istället grillar man en flintastek som man panerar lite grann mot slutet. Glöggen kommer att serveras som en svalkande smoothie och sillen har blivit en spännande röra som kommer att avnjutas på en baguette. Som det ska vara på en strand. Det blir inga chokladpraliner eftersom de blir dåliga i värmen. För att inte tala om Ris à la Maltan, den är ju en bakteriehärd redan i normal jultemperatur. Vid årets extravarma jul skulle Ris à la Maltan riskera att utveckla motorik och intelligens och det skulle kunna sabba stämningen rejält.

Ingen Kalle men en båtflykting

Ingen kommer att titta på Kalle Anka klockan tre. Det är nämligen så varmt att man har ställt om till sommartid redan nu, så Kalle går en timme tidigare än normalt. Däremot kommer det att bli ringdans. Runt en nyutsprungen spädbjörk dekorerad med glitter och kulörta kulor. Bortåt kvällen kommer Tomten att komma. Inte med släde, men i gummibåt. Det kommer antagligen att skapa panik hos alla på stranden. En del kommer att tolka skvalpet av tomtens båt som att vattennivåerna håller på att stiga. Det gör de ju när den globala temperaturen ökar, så varför skulle inte det kunna ske även regionalt? Andra kommer att få för sig att Tomten är en båtflykting och bestämma sig för att hindra honom från att landstiga. Så att man får lite andrum från skäggiga främlingar såhär till jul.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.