Otrygghetsboendet i Järvsö 2/12

2015-12-02

I Järvsö har kommunen planerat att bygga ett trygghetsboende. Ett ställe där äldre människor kan bo. Och känna trygghet. Men byggplanerna har överklagats. Det var nåt med att det blir för trångt i Järvsö och att det skulle skrämma bort turisterna. För vilken turist åker till Järvsö för att trängas? Jo, nån turist kanske vill trängas med Lill-Babs men det är ju för att hon är känd. Men knappast att folk vill trängas med äldre människor. De rör sig ju så himla långsamt. Framför allt om de känner sig trygga, då rör de sig knappt alls. Visserligen är Lill-Babs äldre, men hon är mer känd än gammal så det argumentet går bort, menar den som överklagat.

Alternativet

Eftersom bygget av det trygga äldreboendet stött på motstånd har kommunen nu valt att byta inriktning för äldreboendet. Istället för trygghet kommer man att satsa på ett boende med maximal otrygghet. Förhoppningsvis kommer ett otrygghetsboende inte att möta lika stort motstånd på orten. Dessutom bidrar det till Järvsös profil som ett ställe med äventyr och spänning. Och spänning blir man pigg av, och äldre människor ska vara pigga. Helst ska äldre människor vara lika pigga som yngre människor, bara lite äldre. Ungefär som Lill-Babs. Fast inte lika kända. Vi lever ju i en otrygg tid, så projektet genomför sig nästan av sig själv.

PRO-prisfusk

Till att börja med kommer man att se till så att alla matbutiker runt otrygghetsboendet använder olika prissättning beroende på vem det är som frågar. Om PRO gör en prisundersökning kommer priserna att vara låga, men om det kommer en riktig äldre person som på riktigt ska betala för maten kommer priset att skjuta i höjden på rekordtid. Naturligtvis beror det hela på tillfälligheter.

Vaksam

Ett par gånger om dagen kommer SÄPO att ringa till otrygghetsboendet och skruva upp terrorhotnivån, så att de äldre hela tiden håller sig på tå. Ingen kommer att påstå att något terrorhot riktar sig mot just det här boendet, men man kommer att säga saker som att ”man kan inte vara helt säker på att ingenting kommer att hända just här”, eller ”det gäller att vara vaksam”. Det är ju ingen mening med terror om ingen blir rädd, så där måste vi alla hjälpas åt.

Robotdammsugarna tar över

För att göra otrygghetsboendet extra spännande har man valt att investera i årets julklapp – en robotdammsugare. Inte för att en robotdammsugare gör någon otrygg, men när ryktet kommer ut om att robotdammsugaren försetts med artificiell intelligens, och att den mänskliga civilisationen därför kan vara hotad, så kommer ingen på otrygghetsboendet att få en blund i ögonen. Nu kanske det är lite långsökt att en dammsugare skulle hota den mänskliga civilisationen. Men man kan inte vara helt säker, så det gäller att vara vaksam.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.