Ett parallellt Gävle 11/11

2015-11-11

Sedan januari 2015 skulle den berömda Gävlebocken stått uppställd i den kinesiska vänorten Zhuhai (djo – hai). Eller som många här i Gävle säger: Tjohej. Det skulle bli ett slags kulturutbyte. Gävle Kommun plockade ner Gävlebocken och skeppade den till Zhuhai under spektakulära former. Men omedelbart efter invigningen i Zhuhai grävde Gävles lokalmedier fram den fruktansvärda nyheten: det var inte den äkta Gävlebocken som skickats till Kina. Det var en simpel kopia. Det blev ett himla ståhej. I Zhuhai har nu den simpla kopian av Gävlebocken stått och spritt besvikelse och misstro. I Gävle har de ansvariga tjänstemännen på kommunen intresserat sig för kinesisk hantering av pressen. Så det hela blev ju en sorts kulturutbyte.

CSI Gävle

När den simpla kopian av Gävlebocken snart återvänder till Gävle så står Gävlepressen beredd. Det kommer att bli ett stort pådrag för att verifiera att det verkligen är den äkta simpla kopian av Gävlebocken som återvänder, och inte en extra simpel tredjehandskopia. De båda tidningarna i Gävle upprättar ett gemensamt laboratorium för att analysera prover från den simpla kopian i hopp om att avslöja bluffen på kemisk väg. Det kommer att se ut som den gamla TV-serien CSI. All belysning går i blågrönt och man måste ha en illasittande rock och fula gula glasögon för att få vara där. Halva presstödet gick åt för att bygga laboratoriet. Andra halvan till glasögonen. Men det är det värt för att granska en fråga som folk i Gävle bryr sig om.

Elda bevis

De kommunala tjänstemännen har också mobiliserat. Om det skulle vara en tredjehandskopia som återvänder så blir det väldigt dålig PR, så det gäller att ligga steget före. Det är de kommunala tjäntemännen inte så vana vid. Tjänstemännen har redan insett att Gävles lokala ordningsföreskrifter inte innehåller en rad om mediernas ansvar för den goda stämningen i kommunen. Och den egna mediesatsningen verkar ingen ta på allvar. I just det här fallet kan man inte heller elda upp bevismaterialet. Eller: det kan man ju tydligen, men DET skulle bli väldigt dålig PR.

Om man inte kan förändra rapporteringen om verkligheten så måste man förändra själva verkligheten. Och det planerar nu tjänstemännen att göra. När den simpla kopian av Gävlebocken återvänder till Gävle kommer den inte att återvända till det äkta Gävle. Den kommer att återvända till en simpel kopia av Gävle. Ett parallellt Gävle kommer att byggas upp. På Limön.

Kommunen kontrollerar ju transporterna till och från Limön på ett effektivt sätt. Dit kommer den simpla tredjehandskopian av Gävlebocken snart att anlända under de kommunala fotografernas ihärdiga klickande. Man skulle kunna tro att det blir dyrt för kommunen att bygga upp ett parallellt Gävle, men utgiften är redan klar. Kommunens kommunikationsavdelning har helt enkelt kört ut alla rollups med Gävlemotiv som de använt genom åren och ställt dem bredvid varandra. Om man kisar och inte höjer blicken mer än ett par meter så känns det precis som Gävle.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.