Kulturreservatet i Gävle 4/11

2015-11-04

Mitt emellan Gävle Konserthus och Gävle Konstcentrum ligger Strömvallen, ett gammalt idrottsstadion där jag själv under otaliga skolidrottstävlingar lärde mig bjuda på min dåliga fysik. Det är en sak att komma sist i ett lopp. Det är en helt annan när efterföljande lopp tillåts starta innan man själv kommit i mål. I modern tid har Strömvallen använts som hemmaplan åt fotbollslaget Gefle IF. Strömvallen har kallats för en kulturbyggnad, ett viktigt kulturmärke på kulturhistorisk kulturmark där idrottskulturen kan vara kulturell. Strömvallen har ju legat inklämd mellan två områden för finkultur, så vad gör man inte för att passa in. Men i somras flyttade fotbollen till en bättre och nyare arena långt bort från all kultur. Och Strömvallen har blivit onödig.

Alla är glada

Alla i Gävle är lättade över att idrott och kultur nu har gått skilda vägar. Gamla invanda begrepp får tillbaka sitt gamla invanda värde. Äntligen kan sporten slippa vara kulturell. Sport är roligt. Och kultur är tråkigt. Det vet ju alla. Idrottsintresserade slipper åka till Strömvallen och slåss om de totalt femton lagliga parkeringsplatserna, eller stå i kö hos den legendariskt långsamma korvgubben. Hela området är ju anpassat för en kulturpublik. Kulturpublik behöver varken parkeringsplatser eller effektiv varmkorv. Den som är kulturell åker taxi och äter ostron.

Sanering

Nu återstår bara att sanera bort alla spår av idrott. Under läktaren på Strömvallen har det under åren bildats ett sediment av lössnus, korvstumpar och uppkastad öl som hela stadion vilar på. Det är som en egen jordart, minus den biologiska mångfalden. Det enda som kan växa i Strömvallssedimentet är konstgräs och det ska flyttas. Häromdagen städade saneringsarbetarna bakom läktaren och hittade en urgammal och förvirrad Gunder Hägg-supporter. Han trodde att SM i friidrott fortfarande pågick. Han hade förlorat sin biljett och vågade inte visa sig av rädsla för att bli anklagad för plankning. Han hade bott under träläktaren och levt av sånt som folk tappat.

Planerna tar fart

När området är sanerat ska man bygga nåt nytt för att vara säker på att idrotten aldrig kommer tillbaka till området. Kommunen har ingen aning om vad det ska bli, men det är kommunen van vid. Så kommunen har utlyst en idétävling. Den mest lovande idén går ut på att bygga bostäder. Helst dyra bostäder, för då flyttar det in höginkomsttagare. Och höginkomsttagare är alltid välkomna i kommunen. För att vara riktigt säker på att området i fortsättningen domineras av kultur bygger idén på att bygga dyra bostäder för folk som gillar kultur. Ett så kallat kulturreservat.

Varje lägenhet kommer att ha ett eget galleri och grovköket kommer att vara förberett för växtfärgning av närproducerad ull. Det kommer inte att finnas en enda parkeringsplats, men tre ostronbarer. Och man får bara bo där om man uppskattar konsten i de kommunala rondellerna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.