Det papperslösa samhället i Sandviken 28/10

2015-10-28

I förra veckan började de komma. Kvartalsrapporterna. Regionens stora företag slogs om plats i media för att få berätta om sin spännande ekonomi. Aktieägarna ville veta om det gick tillräckligt bra tillräckligt fort och tillräckligt ofta. För aktieägare är det här med kvartalsrapporter stort. Det är större än bokrean för de kulturella. Större än älgjakten för de skjutglada. Och helt obegripligt.

Obegripligt

Det hela blev förstås extra obegripligt eftersom kvartalsrapporteringen den här gången sammanföll med övergången från sommartid till vintertid. Som för övrigt heter normaltid. Man borde vänja sig, men det gör man aldrig. Först rapporterades resultatet för Sandvik, och folk hade svårt att begripa om resultatet gick upp eller ner. Och om det var en nedgång – handlade det i så fall om en förlust eller en minskad vinst eller en nedgång i vinstökningen. Sånt är det väldigt få som begriper. Sedan påverkar resultatet värdet på aktien. Som tydligen inte mäts i kronor, utan i punkter. Åtminstone när värdet förändras. Men värdet behöver inte förändras åt samma håll som resultatet. Resultatet kan gå nedåt och få till följd att aktievärdet går uppåt. Eller tvärtom. Eller inte. Fast ändå. Det där är det ännu färre som begriper. Men alla har hört talas om att aktieaffärer går i ett rasande tempo, så det gäller att begripa vad klockan är. Och just nu begriper man inte det. Folk går fortfarande omkring och undrar vad klockan hade varit om vi fortfarande hade haft sommartid, och vad Sandvik-aktien hade varit värd om inte resultatet hade ändrats på det där sättet som ingen begriper. Hela Sandviken är fullt av folk som går omkring utan att begripa nånting.

Sämre än papper

Det var först när kvartalsrapporten för Korsnäs kom ut som folk i Sandviken började begripa. Människor såg plötsligt glada ut i Bomhus utanför Gävle, där Korsnäs har en av sina anläggningar. Det gör de bara när det går bra för Korsnäs. Eller när det går bra för Brynäs. Så man begriper ju att det går bra för Korsnäs. Det går tydligen bättre för Korsnäs än för Sandvik. Och det, känner Sandvikenborna, måste man ändra på. Korsnäs tillverkar papper. Sandvik tillverkar stål. Att det går bättre för Korsnäs än för Sandvik måste bero på att folk använder för mycket papper. Och för lite stål. Så nu går Sandvikens Kommun i täten för det papperslösa samhället. Kommunen skickade i förra veckan ut några ark av stål där man berättade om papprets nackdelar. Det skrynklar sig. Det prasslar. Och det väger för lite. Sandviken byter ut allt papper mot stål.

Sandvikens Bibliotek byter ut pappret i böckerna mot stål. Det lokala gatuköket serverar hamburgare på engångstallrikar av stål och man får torka händerna på stålservetter efteråt. Häromdagen ertappades en grupp anställda på Sandvik med att snyta sig i pappersnäsdukar. De fick omedelbart sparken. Själv besökte jag en av Sandvikens offentliga toaletter i måndags. Jag har fortfarande svårt att sitta. Här i Sandviken har aktieägarna släppt taget om sina aktieportföljer och bytt till bandyportföljen istället. Den är lättare att begripa.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.