Harsa satsar på handlingskraft 21/10

2015-10-21

Jag befinner mig på Blacksåsberget i Harsa. Det är ett välbesökt friluftsområde, dit naturälskande och hurtfriska motionärer gärna tar bilen för att få röra på sig. Ändå är det helt kraftlöst här just nu. Det beror på att det saknas vindkraft. Ett vindkraftbolag ansökte för några månader sedan om att få sätta upp vindkraftverk på Blacksåsberget. Svaret blev …försenat. Kommunen envisades med att tänka efter, samla in ytterligare information, och fråga folk som bodde i området vad de tyckte om vindkraft. Och det gjorde de inte. De tyckte att vindkraft låter för mycket och att det borde vara tyst i skogen. Djuren borde vara tysta. Folk borde sluta vissla när de plockar bär och svamp. Älgstudsare borde utrustas med ljuddämpare, eller så fick folk börja jaga mer som ninjor: smyga sig på älgarna och strypa dem lite andaktsfullt. Istället för att investera i vindkraft borde kommunen anställa bibliotekarier som sitter i skogen och hyssjar.

Flera alternativ

Eftersom folk i Harsa verkade ogilla vindkraft började kommunen utreda alternativa energikällor. Kanske kunde de som gillar vindkraft få en varsin egen propeller? Eller nåt ännu tystare? Kan man lägga om till batterier?  Regeringen har bestämt att den statliga kärnkraften ska läggas ner – kommunens energisamordnare fick i uppdrag att hålla lite koll på Blocket om det dyker upp nån annons för de gamla kärnkraftverken.

Förhalning

Samtidigt började den politiska oppositionen att klaga på att det tog sån tid att godkänna vindkraften. Att hålla på och fråga folk vad de tycker istället för att fatta beslut – det kan väl inte vara demokratiskt? Oppositionen anklagade de styrande i kommunen för att sakna handlingskraft.

Och det var då som de styrande kom på det. Handlingskraft! Man måste ju kunna försörja hela kommunens energibehov med handlingskraft. Ja, inte direktverkande handlingskraft, för den är i det närmaste obefintlig i kommunen. Ett kännetecknande anatomiskt drag i området är att tummen är betydligt kraftigare än den ringformade muskulatur som håller den fast mellan skinkorna. Men om man kunde hitta ett sätt att invertera den energin, så att bristande handlingskraft kunde omvandlas till elektricitet? Det vore revolutionerande!

Inverterad handlingskraft

Så fort någonting inte händer så alstras en massa elekticitet. Den här elektriciteten kan i sin tur användas för att driva TV-apparater, spelkonsoller och Facebook. Sånt som gör att det fortsätter att hända ingenting i kommunen. Det leder till att ytterligare energi alstras, och vips har man en energikälla med över 100% effektivitet. Med chips och läsk som enda bränsle, och lite dålig kroppslukt som enda biprodukt. Inverterad handlingskraft har större potential än kall fusion.

Det enda som krävs för att den här energisatsningen ska bli verklighet är att någon får tummen ur och gör jobbet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.