Internlobbykontoret i Hudiksvall 30/9

2015-09-30

Skattekontoret här i Hudiksvall riskerar att läggas ner. Det är Skatteverket centralt som tycker att det finns för många skattekontor runt om i landet. Här i Hudiksvall tycker man inte det. Här finns det ju bara ett. Hudiksvalls företagare gör allt de kan för att stoppa det hela. Folk fyller i namnlistor. De arrangerar stödgalor och  konstaktioner. I helgen var det en grupp skattekramare som kedjade fast sig vid sina momsdeklarationer. Tumult uppstod när någon råkat fästa sin kedja så att det såg ut som ett minustecken före beloppet i ruta 48. Det skulle ju innebära att man fick en felaktig återbetalning av moms. En vänlig och tacksam skattekontorsanställd kom ut och rättade till felet under folkets applåder.

Lugnet

Egentligen är det ju inte särskilt många av företagarna som skulle sakna Skatteverket som organisation. Men människorna. Och stämningen som de bidrar med. Det är något nästan andligt över statligt anställda tjänstemän. De går omkring mjukt inbäddade i LAS och fackliga ombudsmän med en osårbar statlig budget i ryggen. De anställda på skattekontoret i Hudiksvall är som alverna i Sagan om Ringen – odödliga och mytomspunna. De kommer aldrig att få sparken. På sin höjd kommer de att bli omplacerade. Den insikten ger ett lugn som man sällan möter hos tjänstemän som är anställda för att göra nytta. Folk på skattekontoret i Hudiksvall rör sig makligt genom staden. De stannar och pratar med gatusäljare. De går tidigt på lunch och kommer tillbaka sent. De väljer med omsorg mellan rödspätta och raggmunk på lunchmenyn. De håller upp dörrn åt folk de inte känner. Och de ler, även tidigt på morgonen. Det kan man kosta på sig om man är odödlig.

En viktig del

Här i Hudiksvall har man börjat förbereda sig för det värsta – om Skattekontoret lägger ner så måste man ändå göra sitt bästa för att behålla den där sköna stämningen av lugn och absolut makt i Hudik. Och där står hoppet till Region Gävleborg. Regionen har på senare tid bestämt sig för att satsa på lobbyverksamhet. Hux flux skaffade Region Gävleborg ett lobbykontor på en dyr central adress i Stockholm. Syftet var att påverka beslutsfattare så att de fattade beslut till regionens fördel. Och det har gått utmärkt. På kort tid har regionen fått bidrag värda flera miljoner. När hyresräkningen kom blev det inte så mycket kvar, men det visar ändå att lobbyverksamhet fungerar.

Regional lobbyverksamhet

Nu arbetar man hårt här i Hudiksvall för att övertyga Region Gävleborg om det förträffliga med att upprätta ett liknande lobbykontor i Hudik. Åtminstone om Skattekontoret lägger ner. Det regionala lobbykontoret skulle främst arbeta med intern lobbyverksamhet. Man skulle träffa regionala beslutsfattare, alltså sig själva. På mötena skulle man försöka övertyga sig själv att fatta beslut som är bra för regionen, eller försöka få regionen att vara kvar i regionen. Sen tar man lunch. En riktigt lång lunch.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.