Sandvikens havsutsikt 23/9

2015-09-23

Snart är det bra här i Sandviken. Det hela började med att någon sågade ner en halv allé. Utan att fråga först. Från kommunalt håll blev man fruktansvärt arg. Men det var bara formell ilska, en sån där ilska som formuleras i en strategisk kommunikationsplan. Eller ligger långt ner i ett levande dokument. Eller som är en del av en medborgarprocess. Egentligen tyckte alla att det var skönt att den där alléhalvan försvann. Det satt en massa fåglar i träden. De lät illa och luktade ännu värre. En gång om året fällde träden sina löv och det blev halt och opraktiskt. Nu slipper man både löv och fåglar. När man sågade ner träden såg man dessutom lite längre. Och det var just utsikten som satte igång fantasin i Sandviken.

En gnista av hopp

Det tändes en gnista av hopp hos folk i Sandviken. Kanske går det, trots allt, att göra Sandviken attraktivt. Kanske kan man få folk att vilja flytta hit, började man resonera. De som fått sparken från Sandviks anläggning i Köping kommer ju att erbjudas arbete här. Kanske de vill flytta hit? Och världsstjärnan Wyclef Jean har ju sagt att han skulle vilja bo här. Då kanske även Lauryn Hill flyttar med, för att ha nån att hänga med. Det kanske bara handlar om att ändra utsikten lite, lite grann så blir Sandviken ett ställe där folk vill bo. Och det kanske är så enkelt som att bara såga ner några träd så löser det sig.

Havsutsikt

Så nu har Sandviken bestämt sig. Sandviken ska bli en kommun med havsutsikt. Lite som Gävle. Havsutsikt är den främsta anledningen till att folk flyttar till en kommun. Nedsågningen av den halva allén blev startskottet för en folkrörelse. Alla i Sandviken fäller träd. Ingen frågar först. Så fort de ser nåt som växer för högt över marken så går de loss med motorsåg, fogsvans eller sekatör. Man tar vad man har till hands. Vissa drar upp småträd med händerna, eller bara viker ner dem. Skövlingen har kommit halvvägs till Forsbacka och går stadigt framåt. Väl framme i Forsbacka kommer man att be folk att lägga sig ner för att inte skymma den stundande havsutsikten.

Brygga och strand

När skövlingen nått hela vägen till Gävlebukten kommer man att täcka området med sand, för att ge intrycket av en väldigt lång strand. Och planer finns på att snickra ihop en två mil lång brygga så att man kan skriva in det i annonserna. Egen bryggplats. Monterar man dessutom upp några riktigt stora speglar så bör de flesta i kommunen kunna få åtminstone havsglimt.
Sen kommer man att göra som i Gävle: man hittar på nån fånig slogan som handlar om att man ligger vid havet. Visserligen kommer det att ta en evighet att ta sig fram till själva havet från Sandviken, men det gör det ju i Gävle också.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.