Gratis mindfulness i Bollnäs 16/9

2015-09-16

Hela Bollnäs centrum är fullt av folk. Anledningen är att det nu blivit allmänt känt att mammografin i Bollnäs kommer att bli gratis. Visserligen kommer det inte att ske förrän 2016, men folk här verkar vara helt fokuserade på att komma långt fram i kön nu när det äntligen bjuds på nånting gratis. Förra gången kommunen bjöd till var i januari, när man bjöd på gratis sand för halkbekämpning. Det blev en stor succé – Folk kom gående med grus i skorna, grus i kalsongerna, fickorna fulla av grus. Vissa hushåll passade på att fixa ny grusgång. Andra hade sand i rabatterna. Nån anlade en egen strand alldeles gratis. Bollnäsborna såg det hela som ett sorts RUT-avdrag in natura. Det var som att sanden blev till guld.

Mindfulness

Det är samma sak nu. Med mammografin. Visserligen är mammografi lite smärtsamt, och mest en grej man gör för att man måste. Men nu ska det ju bli gratis, och då gäller det att ta för sig. Så man får helt enkelt hitta en glädje. Bollnäs kvinnor har börjat prata om mammografin som en sorts mindfulnessbehandling. Det är ju väldigt svårt att tänka på något annat under själva undersökningen, så man tvingas helt enkelt att vara här och nu. Sånt kan man få betala hundratals kronor för på ett spa. Men i Bollnäs är det gratis. Mammografi är dessutom en form av smärtlindring eftersom det gör så ont att man får svårt att tänka på alla andra ställen där det gör ont. Lite som akupunktur. Och i Bollnäs är det alltså gratis. Så den allmänna uppfattningen bland Bollnäs kvinnor blev plötsligt att mammografin inte bara var gratis, utan även ganska mysig.

Männen

När snacket om allt det positiva med mammografi börjat gå i Bollnäs så reagerade männen i kommunen som de alltid gör. Med gnäll och avundsjuka. Varför ska kvinnorna få gratis mammografi och inte vi, sa flera väldigt upprörda Bollnäskarlar. Sedan bestämde de sig för att starta en aktionsgrupp och kräva sin del av kakan. Så nu finns det en mammografi även för män. Man undersöker andra kroppsdelar. Det gör också ont. Men framför allt är det gratis. Och eftersom det är gratis så får den manliga aktionsgruppen motivera sitt beslut genom att påstå att den smärtsamma undersökningen är mysig.

Social turism

Strax därefter började ryktet om den fria och allmänna mammografin att läcka utanför kommunen. Så nu har Bollnäs invaderats av mammografiturister. Folk som vill uppleva den mysiga men framför allt kostnadsfria Bollnäsmammografin. Folk vallfärdar hit. Turistnäringen har exploderat. Folk kastar BH:n redan på tåget hit, vissa stormar ut i centrum, barbröstade. Mammografienheten är satt under enorm press. På frågan om hur de tror att det kommer att gå svarar de att mammografin egentligen inte har plats för någon normalskapt människa, men att de kan klämma in vem som helst.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.