Parkeringskatastrofen i Gävle 9/9

2015-09-09

I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om den katastrof som drabbat Gävle. Parkeringskatastrofen. Den 1 september skulle kommunen höja vissa parkeringsavgifter och sänka andra. Men när man väl skulle genomföra prisändringen var det flera parkeringautomater som stod kvar på det gamla priset som alltså var antingen för högt eller för lågt. Så får det inte gå till i ett fungerande samhälle, sa de kommunala myndigheterna. Så automaterna stängdes av och det blev gratis att parkera på flera ställen i Gävle. Situationen bara förvärrades. Folk visste ju varken ut eller in. De kommunala myndigheterna framstod som instabila i sin kommunikation om parkeringsreglerna, och stora delar av samhällslivet i Gävle kollapsade till följd av otydligheten.

Inte på alla ställen

Det var som att myndigheterna hade dragit undan mattan för folk som redan hade fullt upp att hålla balansen. Redan innan omläggningen av priser och parkeringstider hade folk i Gävle haft svårt att förstå parkeringssystemet. Man kunde ha biljetter i olika färger som i sin tur kunde betalas med mynt, sedlar och kort. Men inte på alla ställen. Sedan började man införa betalning med SMS (som krävde en autentisering via epost eller internet), följt av en app som man kunde ha på telefonen som även den krävde att man skaffade ett konto. Och en dekal att ha på bilen. Men inte på alla ställen. Och när man sedan skulle lägga om zoner och priser så slutade alltså flera automater att fungera och blev gratis istället.

Nya bilar

Ryktet började gå att det var gratis att parkera i hela Gävle. Många slutade helt enkelt att betala. Istället köpte de nya bilar, för med fri parkering är det som den negativa reporäntan – man kan tjäna pengar på att göra av med dem. De kommunala myndigheterna förstod att så här får det inte gå till i ett fungerande samhälle. Så myndigheterna skickade ut extra många parkeringsvakter som fick extra mycket att göra eftersom det fortfarande kostade pengar att parkera. Utom där automaterna var avstängda. Men parkeringsvakterna förstod inte heller prissättningen så de delade ut böteslappar i slumpmässiga valörer.

Familjebilscruising

Det här ledde till att folk slutade parkera på de kommunala parkeringsplatserna. De ställde sig lite var som helst istället. Men även lite var som helst kan man ju få parkeringsböter så till sist slutade folk att kliva ur bilen. Det blev som en gigantisk familjebilscruising. Folk visste inte vad de gjorde i centrala Gävle. Allt de visste var att de inte kunde stanna där. I ett sista försök att stabilisera läget bland Gävles bilister har man nu bestämt sig för att utöka antalet parkeringsplatser. Till att börja med kommer kommunen att höja Gavleåns botten för att ge plats för fler bilar. Om inte det fungerar kommer kommunen att annektera Sandviken och uppmana folk att parkera där istället.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.