Simkraft i Bollnäs 2/9

2015-09-02

Flera av länets kommuner har blivit blåsta på vindkraft. Det bolag som skulle investera i vindkraft i länet, Samkraft, har ekonomiska problem. Och de problemen får kommunerna lösa. Miljonerna fladdrar bort ur de redan ansträngda kommunbudgetarna in i den problematiska Samkraftsekonomin. Det är lite som en hederlig gammal börskrasch. Fast mindre. Det är ingen som får gå från hus och hem på grund av den här kraschen. Men det kanske blir lite kortare wienerlängd på fikarasten. Och det är ingen som är så desperat att de öppnar sitt kontorsfönster och störtar mot en för tidig död. Men nån kanske slänger ut sin planeringskalender.

Fattigdomen

Här i Bollnäs försöker folk åtminstone bete sig som om de hade blivit lite fattigare. Några lindar in sig i filtar och går lite hopsjunket. Andra går ut i skogen och skaver till sig lite bark att baka bröd på. Såna där vantar med avklippta fingrar är storsäljare i Bollnäs, och kommunen överväger att ställa ut plåttunnor med eld i som man kan stå och värma sig runt medan man försöker känna av fattigdomen som kommit i spåren av Samkraft.

Lättlurad

Men det är inte den knappt märkbara fattigdomen som är mest påtaglig. Sedan Samkrafts problem blivit kända invaderas nu länets kommuner av lycksökare. Ryktet har nämligen börjat gå att i Gävleborgs Län är kommunerna beredda att investera i lite vad som helst så länge det inte kräver något omdöme. Söderhamns kommun har köpt Eiffeltornet av en som lovade att han ägde det. Så fort Eiffeltornet står på plats på Östra Berget kommer det att förses med en stor propeller. Vips har Söderhamn landets största vindkraftverk. Sandvikens Kommun har precis tackat ja till ett erbjudande via epost som går ut på att hjälpa en mångmiljardär att få ut stora pengar från ett konto i Nigeria, och som tack kan man få massor av miljoner. Det enda som krävs är en liten investering för att visa att man är seriös. Och Region Gävleborg har skrivit på ett förmånligt hyreskontrakt för en häftig lokal i Stockholm. Den potentiella vinsten av den investeringen är så svår att överblicka så den bara måste vara högre än kostnaden.

Simkraft

Här i Bollnäs har de fått ett intressant erbjudande från ett företag som liknar Samkraft. Det heter Simkraft, och har en innovativ lösning på kommunens energiproblem. Simkraft vill koppla in generatorer överallt där folk badar. Sommartid kan man ha våggeneratorer som monteras in i simringar och luftmadrasser. Och plaskgeneratorer vid trampolinerna. Dessutom kan man utvinna naturgas ur matsäcksmat som legat för länge i solvarm bil. Och ur vattnet vid Långnäsbadet. Och med hjälp av solceller hoppas man kunna ta vara på det extra kraftiga ljus som reflekteras från bleka premiärbadare. Det ljuset är så starkt att det kan göra Bollnäs självförsörjande på solenergi resten av året.

Lyssna på SR:s hemsida

2 Responses to “Simkraft i Bollnäs 2/9”

  1. folke_admin says:

    Tackar! Rolig bild!

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.