Iggön täcks av ost 26/8

2015-08-26

I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg att Gefleortens Mejeri sänker inköpspriset på mjölk från länets mjölkbönder. Världsmarknadsläget är dåligt. Tydligen beror alltihopa på att folk i Ryssland slutat dricka latte och capuccino, åtminstone har de slutat ha i mjölk. Nu gäller det att bita ihop, sa de ansvariga på mejeriet redan i somras till mjölkbönderna, och sänkte priset. Så mjölkbönderna bet ihop. Det var de tydligen bra på för nu sänker mejeriet inköpspriset ytterligare. Flera mjölkbönder har nu blivit så sammanbitna att de behöver tandkorrigering, och då får man ändå ta hänsyn till att mjölk ger starka tänder. Så de biter ihop ganska bra.

Pilotprojektet

Men det finns en grupp mjölkbönder som inte tänker stå passiva med spända käkar medan priset dalar som om det vore kinesiska börsen. De har bestämt sig för att öka efterfrågan på mejeriprodukter. Och det gör de genom att tänka utanför boxen. I förra veckan fick de fritänkande mjölkbönderna höra talas om att länets skärgårdskommuner vill göra kustområdet i Gävleborg attraktivt för båtfolk söderifrån. Mjölkbönderna reagerade direkt. Vad kan vara mer attraktivt än mejeriprodukter, sa mjölkbönderna och inledde ett pilotprojekt för att visa var skåpet ska stå. Pilotprojektet har förlagts hit till Iggön, och går ut på att täcka hela området med ost.

Fredagsmys

Redan i helgen körde mjölkbönderna hit ett par hundra kubik hushållsost som revs grovt på ett gigantiskt rivjärn och spreds ut över Iggön med helikoptrar. Blir det tillräckligt varmt väder kommer osten snart att smälta och bädda in hela Iggön i ett mjukt och vackert gult osttäcke. Iggön kommer att både se ut och lukta som ett gigantiskt fredagsmys. Barnfamiljer på flera mils avstånd kommer att känna sig rastlösa och få ett oemotståndligt sug efter att komma hit.

Lockande likstank

Men barnfamiljerna är bara början. Barnfamiljer är lätta att locka till sig, men när de väl kommer så är är de oftast snåla, skräniga och lite destruktiva. För att göra Iggön riktigt attraktivt måste man locka till sig de rika och kultiverade. Om ett par månader kommer de fritänkande mjölkbönderna därför att komplettera den gräddiga hushållsosten med små öar av ädelost för att höja statusen på området. Mjölkbönderna har tagit fram några riktigt starka ostkulturer i ett luktspann från sur fot till död och rutten fot. Det lukten av byte som inte gör motstånd, vilket drar snabbt till sig de fånigt rika som sedan kan sätta fart på Iggöns ekonomi genom att tappa delar av sina förmögenheter.

Kvarnmarsfondue

För att göra gentrifieringen fullständig måste man även locka till sig kulturarbetare. Det gör  man genom att fylla Kvarnmarssjöarna med vin, kirsch och smält ost. Iggön kommer att få världens största permanenta ostfondue. Ostfondue påminner om 70-talet, och dit längtar alla kulturarbetare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.