Ljusdal driver mot Sveg 19/8

2015-08-19

Alla kommunala chefer i Ljusdal är försvunna, och i brist på ledning har hela kommunen börjat flytta på sig. Det hela började med att kommunen gjorde sig av med sin socialchef. Hon sade vad hon tyckte. Och tyckte fel. Kommunen lade över socialchefsjobbet på sin kommunchef istället. Han sa vad han tyckte och han tyckte att det extra chefsjobbet skulle bli jättekul. Det var rätt grej att tycka. Strax därefter avskedades en chef för socialpsykiatrin på grund av en freudiansk felsägning, även det jobbet tyckte kommunchefen skulle bli jättekul. Snacket började gå. Tidigare hade ingen av de kommunala cheferna förstått att man kunde delegera sitt jobb uppåt, till kommunchefen. Men det kan man. Och han tycker dessutom att det hela är jättekul. Och eftersom flera av kommunens chefer lidit av stress så tog de flesta tillfället i akt och lämnade över sina bekymmer till kommunchefen. Som tyckte att det skulle bli jättekul. Det som är mest jättekul är alla nya visitkort, sa kommunchefen.

Bortglömt

Kommunchefen blev strängt upptagen med att sortera alla sina visitkort, så i praktiken var även han satt ur spel. De anställda lämnades vind för våg att driva den kommunala verksamheten utan någon som helst arbetsledning. Plötsligt fanns det ingen som skickade ut promemorior och ändrade direktiv flera gånger i veckan. Det kom inga utvärderingar som måste fyllas i och mejlas senast på torsdag. Det lanserades inga nya och inbördes inkompatibla IT-system för dokumentation, tidrapportering eller självskattning. Man behövde inte gå på möten där man skulle ges en känsla av medbestämmande, eller sitta i utvecklingssamtal som mynnade ut i, tja, ingenting fast formulerat på ett snyggare sätt. Allt de anställda behövde göra var …sitt jobb. Situationen blev ohållbar. De allra flesta hade haft så många chefer att de hade glömt vad de jobbade med.

Diskriminerande lunch

De anställda kom till arbetet men blev liksom sittande till en början. Efter ett tag började folk förirra sig ut i korridorerna. Några hamnade i kopieringsrummet men hade inte ens sinnesnärvaro nog att svinna A4-papper och hålslag. De anställda kunde inte ens skilja på ett värdegrundsunderlag och menyn i lunchmatsalen. Folk gick och åt men tyckte att det kändes diskrimerande på nåt sätt. Till sist var det nån som öppnade ett fönster och plötsligt sprang de kommunanställda lösa på stan. Man kunde hitta en inköpare uppe på ett tak, sökande en begriplig budget. Socialsekreterare cirkulerade kring lågprisbutikerna. Kulturenheten sökte en kontext, folk från Plan & Bygg gick omkring i cirklar utan att kunna orientera sig.

Mot Sveg

De kommunanställda började driva i flock. Rörelsen gick planlöst västerut. Mot Sveg. Och eftersom alla i kommunen är beroende av att den kommunala servicen fungerar så följde invånarna efter. Nu är hela kommunen på väg mot Sveg. Förhoppningsvis fungerar det bättre där.

Lyssna på SR:s hemsida

2 Responses to “Ljusdal driver mot Sveg 19/8”

 1. Malin Ängerå says:

  Hej
  Jag med många har väntat och väntat på att din krönika “Ljusdal driver mot Sveg” ska publiceras som ljudfil så att vi lättsamt kan lyssna om och om igen. Ser att din senaste krönika idag onsdag är publicerad, men fortfarande finns inte den vi väntar på. Jo, den finns om man klickar på den 211 minuter långa ljudlänken och “spolar fram” 46:30….men det är inte lättsamt 🙂
  Vet du om krönikan finns som en egen länk och vi har förirrat oss på sr-hemsida och din?
  Tack för tragikomisk humor.
  Med vänlig hälsning Malin Ängerå

 2. folke_admin says:

  Det verkar tyvärr som att SR inte kommer att webba de grejer jag gjort under sommaren fram till och med avsnittet om Ljusdal. Men jag har mejlat en ljudfil till dig. Hoppas den funkar!

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.