Lyxturismen i Sörtutt 12/8

2015-08-12

I måndags sparkades Sandviks VD Olof Faxander. Sandvik-aktien steg i samma takt som Faxanders humör sjönk. Och detta trots att turistsäsongen fortfarande tuffar på. Överallt i länet kämpar små orter med den kluvna inställningen till turisterna: man vill gärna ha turisternas pengar men man vill slippa deras närvaro.

Här i Sörtutt har de inte tröttnat på hela turismen. Bara fattigturismen. Folk i Sörtutt vill inte ha horder av snåla turister springande mellan glassförsäljarna för att försöka köpslå sig till ett lägsta pris på Piggelin. Klasar av girighet i piratkopierade foppatofflor som tar tretår på kaffet och återanvänder sina plastpåsar tills de går sönder. Folk som har åkt hit bara för att de inte har nåt bättre för sig. Sånt kan man vara utan. Det finns ju andra sorters turister. Turister med framgång. Välklädda människor som äter dyr mat med stängd mun. Såna som normalt åker till Bahamas eller Båstad och gör av med löjligt mycket pengar i hög hastighet. Lyxturisterna. Och Sörtutt har räknat ut att det räcker att locka till sig en eller två lyxturister för att få samma intäkter som de hundratals snåljåpar man normalt tvingas stå ut med. Åtminstone om de är tillräckligt rika.

Lyx de lux

Frågan är bara hur man får de rika turisterna att åka till Sörtutt. Man kan ju inte locka med lågpris på glass. Man kan inte ens locka med lågpris på ostron. Inte för att priset är oviktigt. Priset är viktigt, men lågt pris är helt fel. Jätterika människor är precis lika priskänsliga som vi andra, men åt andra hållet. För att locka till sig de rika turisterna måste man få det att verka onödigt dyrt att semestra i Sörtutt. Man måste få känslan att ingen människa med ett vanligt lönearbete skulle ha råd att ens komma i närheten av Sörtutt.

Redan i början av sommaren började Sörtuttsborna förställa sig. De klädde upp sig allt vad de orkade. Frack och långklänning. Folk oljade håret och bytte efternamn till nåt finare. Familjen Olsson bytte till Af Olsson. Den lokala cykelreparatörn bytte till von Sadelstolpe. Alla som hade pengar på banken startade riskkapitalbolag, eller flyttade pengarna till Jersey. De som inte hade några pengar låtsades att de hade flyttat dem till Jersey.

Badbryggan spärrades av och försågs med entréavgift och röd matta. Samt plats för en lyxjakt. Badvattnet byttes ut mot bubbelvatten, och en badvakt anlitades för att se till att alla som ville bada hade dyra badkläder och godkänd stamtavla. Man blandade pärlemorglitter i sandstranden och har börjat kratta den flera gånger per dag. En lokal entreprenör startade en gelateria med internationellt casino. Glassarna fick exklusiva smaker av champagne och femstjärnig cognac. De har varmkorv också. Inlindad i bladguld med en klick gåslever på toppen. Det är bara ett problem. Hittills har det inte kommit en enda lyxturist, och nu är semestern snart över. Finkläderna har börjat lukta. Håroljan har härsknat. Intäkterna saknas, och ingen här har råd att bada. Sörtuttsborna är både fattiga och luktar illa. Det enda som är bra är värdet på Sandvik-aktierna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.