Jätteturismen i Mellanfjärden 5/8

2015-08-05

Mellanfjärden vilar på en bädd av orubblig optimism. Åtminstone när det gäller turismen. Vid avfarten till Mellanfjärden återfinns turistbyrån. Normala turistbyråer på orter med normal självkänsla brukar vara stora som en friggebod ungefär. Det brukar finnas plats för ett hundratal vykort, några broschyrer och några nyckelringar med älgar och vikingar. Och så nån nyuteaxminerad informatör eller eventmarknadsförare som står och ler tålmodigt åt de tröga turisterna i väntan på ett bättre jobb. Inte i Mellanfjärden. Mellanfjärden har världens största turistbyrå. Den är stor som en hangar och består av två eller tre våningar. Jag vet inte exakt, för när jag gick in där så gick jag vilse och fick navigera mig ut med GPS. Mellanfjärdens turistbyrå skulle lätt kunna ta hand om ett par tusen tröga turister. Inte för att det någonsin har kommit så många turister till Mellanfjärden, men i Mellanfjärden är man väl förberedd även på utebliven framgång.

Kustvägen

Tidigare hade Mellanfjärden bara en sak för att locka turister. En väg som gick längs med kustlinjen och som fått namnet Kustvägen. På pappret lät det som en naturskön väg där turisterna kunde åka och hänföras av kustvyerna. Det var bara ett problem. Mellan kusten och kustvägen stod det väldigt många träd. Det var sällan man såg kusten från Kustvägen. Turismexperterna i Mellanfjärden lät sig inte nedslås av det. Man insåg snabbt att det inte funkar att byta namn på Kustvägen till Skogsvägen, för det lockar inte lika mycket. Istället har Mellanfjärden gjort en turistsatsning som ligger i linje med den gigantiska turistbyrån. Mellanfjärden profilerar sig nu som en turistort i storformat.

Allt är stort

Först bytte man namn på Mellanfjärden. Nu heter det Storfjärden. Och allt i Storfjärden är stort. Lokalbefolkningen går omkring i skor och hattar som är minst tre storlekar för stora. Glasskiosken säljer bara Storstrut.  Minigolfbanan i Mellanfjärden, förlåt, Storfjärden är så stor att man fått placera den i det näraliggande Sörfjärden.

Jättestort

Den gigantiska turistbyrån har slutat med vykort. De har affischer istället. Frimärkena är stora som A4-papper. Nyckelringarnas älgar är i naturlig storlek. Matbutikerna i Storfjärden säljer numera enbart mat i storpack. Mjölken säljs på 20-litersdunk. Äggen är strutsägg. Den lokala puben lockar med Jättestor Stark och man har satt eld på ett fält här i närheten där man håller på att grilla en flintastek på 82 kvadratmeter. Den lokala pizzerian gör pizzor som är så stora att de syns från rymden.

Även markägarna i Storfjärden hjälper till i kampanjen. De har börjat tokgödsla skogen och genmanipulera tall för att få fram extra stora träd som skymmer sikten på Kustvägen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.