Hamrångeidyllen 29/7

2015-07-29

Här i Hamrångebygden går de in för att locka till sig turister som bara vill ha det bra. Medgångsturister. Folk med för högt blodtryck, som inte skulle klara fler motgångar. Folk i Hamrånge är trötta på turister som ska hitta problemen i allt, och turister som letar efter unika och spännande upplevelser eller onödiga kickar i livet. Att turista i Hamrånge är som en sorts meditation för konflikträdda. Ingen behöver drabbas av överraskningar eller obehag. Hamrånge satsar allt på att vara en harmonisk turistort.

Zoom

Det är alltid bra väder i Hamrånge. Inte så varmt så man blir dåsig, men absolut inte för kallt heller. Solen skiner, men inte så starkt att man börjar tänka på cancer. Vattentemperaturen är reglerad till två grader under luftens temperatur. Badar man blir man sval, men inte knottrig, blöt men inte skrynklig. Högtalare spelar musik i dur, med rak takt och lättbegripliga texter om okontroversiella ämnen. På lagom volym. Glasskiosken har GB:s sortiment från 1979 för då var det som bäst. Sen ersattes Zoom av X-15 och allting rasade.

I det glittrande – men inte bländande – vattnet ligger tjärade ekor och solvarma plastjollar. Men inga dundrande vattenskotrar. De väluppfostrade barnen leker plasklekar med lagom ljudvolym utan att bli ledsna. Ungarna har tydligt uppdelade könsroller som de är tillfreds med på ett harmoniskt sätt. Inte nån vulgär indelning i rosa prinsessor och blå läderlappar, men heller inget identitetspolitiskt hennande med butch och trans. Det är lagomt,  traditionellt, modernt. Men framförallt harmoniskt.

Barista

På hembygdsgården bjuds det på ostkaka och folkdans. Ideella tanter säljer limpmackor, inga konstiga chiabattor eller surdegstoastar med svåruttalade charkuterier på. Och kaffet är brygg. Gammalt brygg som har stått och stabiliserat ett tag, utan att bli för starkt. Inga italienska kaffesorter som ingen kan skilja på, och som bara ger en irriterad kö i väntan på att baristan ska trixa till ett fotorealistiskt mjölkskumsporträtt.

Tacksam död

Naturen tar precis lagom mycket utrymme. Fåglarna kvittrar snyggt och harmoniskt, men aldrig så mycket att de stör eller går att förväxla med en stressande mobiltelefon i en väska. De djur som behöver uträtta sina naturbehov har den goda smaken att göra det på en avskild plats. Skogsstigarna är skönt fria från stickiga barr eller såna där snubbliga rötter. Det finns inga giftiga svampar. Kantarellerna syns ordentligt så man slipper leta efter dem. Bären är spänstiga så att man kan plocka dem utan att få fläckar. Fiskarna i vattnet är goda matfiskar som låter sig dras upp utan alltför mycket kamp, och de beter sig glatt och livfullt  på ett gulligt sätt. Tills de tacksamt låter sig dödas.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.