Sandslottsentreprenörerna i Skärså 22/7

2015-07-22

I höstas blev Söderhamn Hälsinglands bästa företagarkommun. Och här i Skärså kokar det av entreprenörsanda. I kampen om länets turister har Skärså hittat en egen nisch där ingen annan plats i länet kan konkurrera. Det handlar om driftighet, servicevilja och en förmåga att tänka utanför boxen när det gäller att skapa varor och tjänster som turister vill betala för. Allt för många turistorter verkar utgå från att turisterna är självständiga människor som vill tänka på egen hand, ta egna initiativ och aktivera sig själva för att förverkliga sina planer. Turistorterna erbjuder möjligheter till upplevelser och konsumtion, men kunden förväntas alltid ta det avgörande steget själv.

Smågeneralerna

Här i Skärså har man insett att med den formen av passiv marknadsföring så kommer man bara att locka till sig en massa självpåtagna scoutledare och smågeneraler som vallar runt sina lydiga men missnöjda familjer mellan badstrand, glasskiosk och stugby. Nån stackare som planerar, transporterar och arrangerar idellt. Nån som till och med hanterar klagomål utan ersättning. Man kommer också locka till sig viljelösa människor som helt saknar förmåga att planera, som bara låter semestertiden rinna iväg utan att göra nånting åt det, medan de påstår att de kopplar av. Här i Skärså vill man undvika sånt, och man har insett att det finns pengar att tjäna för den som kan paketera och sälja sånt som turisterna normalt skulle ha gjort själva.

Rent-a-hängmatta

Skärså-borna har startat massor av nya företag. Så fort man kommer hit står det folk som erbjuder sig att köra bilen den där sista biten när man normalt åker vilse eller kör fast i en gräsmatta. Ett företag hyr ut hängmattor. Det ingår en assistent som gungar hängmattan i lagom takt och läser högt ur en Liza Marklund-pocket. Efter ungefär halva boken upptäcker assistenten att man redan läst den och byter till en tre år gammal Hänt Extra. Det finns en bärplockningstur. Det är en guidad rundtur i skogsliknande terräng som avslutas med att alla deltagare får en varsin goodiebag med färdigplockade smultron och blåbär. Och myggbett.

Personal Ice Cream Shopper

Man kan inte åka själv och bada i Skärså, men man kan boka in sig på en Skärså Beach Tour. Då får man skjuts till badet och blir avsläppt direkt i vattnet. När man har badat kommer det fram folk och torkar håret på vägen till den förbokade strandplätten med solvarm frottéhandduk. Man kan beställa en handgjord matsäck med limpmackor, bryggkaffe och hårdkokt ägg. För en tilläggsavgift kan man få en assistent som tar bort sanden från mackorna, eller nån med inoljade magrutor som står och spänner sig inför de andra badgästerna så man själv kan äta med gott samvete. Den som har barn kan abonnera på färdigbyggda sandslott. Blir man glassugen så beställer man en personal ice cream shopper som efter en intervju om smakpreferenser går och ställer sig i den jättelånga kön av andra personal ice cream shoppers. Det finns folk som är experter på att göra bomben, ta selfies och få getingpanik. Det finns till och med folk som mot betalning klagar på vädret.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.