Leksaksaffär i Hudiksvall 23/12

2009-12-23

Storgatan, Hudiksvall, onsdag. Inom Islam finns en tradition där många vallfärdar till Mekka under den tolfte månaden. Hundratusentals, kanske miljontals, muslimer trängs runt den svarta stenen i Masjid-al-Haram-moskén. Om man inte är så religiös av sig kan det vara lätt att tycka att den där traditionen är lite märklig. Tills man kommer till en vanlig svensk leksaksaffär under julrushen, det är ganska likt. Det är minst lika trångt och alla inblandade tar vallfärden på största tänkbara allvar.

Men det finns ingenting storslaget eller fromt över en leksaksaffär. Allting i affären blinkar och låter och snurrar. Vore det inte så trångt skulle man få för sig att man hamnat i ett gigantiskt flipperspel där allt är till salu.

Lugna ungen

Jag befann mig nyligen i en närbelägen leksaksaffär här i Hudiksvall. Jag hade räknat med att möta upptrissade och skrikiga barn i sällskap med föräldrar som skulle offra ett inre organ för att få lite lugn och ro. Jag mötte motsatsen. In i trängseln kommer en femårig flicka som var lugnet självt, i sällskap med stressfarsan som Gud glömde. Han hade håret på ända, svetten rinnande över hela ansiktet och en blick som i blixtfart for över lokalen och sökte av den i jakt på de rätta grejerna. Han stretade sig fram bland hyllorna och kryssade av saker på en lista samtidigt som han förde en hetsig konversation på sin mobiltelefon och försökte få sin lugnt spankulerande dotter att skynda sig genom att rycka i hennes overall. Leksaksaffären var sista stoppet på julhandeln, om han skyndade sig skulle han hinna ta en latte innan han och dottern tog bussen hem.

Mer rabalder än snattare

Stressfarsan blev mer och mer otålig, ryckandet i overallen blev hårdare och hårdare. Jag började oroa mig för att dottern skulle få whiplashskador. Plötsligt gick ett kraftigt tjut genom lokalen. Snattare, tänkte jag. Men det var ett barn som tjöt. Ett annat barn, vars humör hade brustit. Det hade blivit mindre rabalder i butiken om det hade varit en snattare. Alla började glo. Personalen slutade slå in varor och började glo. Stressfarsan avslutade till och med sitt telefonsamtal och började glo. Föräldern till den skrikande ungen fick se sig besegrad och snabbt avlägsna sig själv och barnet från butiken. Jag insåg att det är det här alla föräldrar fasar mest av allt. Att nån glor. Och barn är som högexplosiva skrikbomber som bara väntar på att få brisera när det passar som sämst.

Jag tror att även stressfarsan insåg det här. Han fattade att hans egen dotter mycket väl skulle kunna bryta ihop på samma sätt om hon pressades till det. Plötsligt fick han ett helt nytt tempo. Han började röra sig i dotterns takt och prata lugnt och pedagogiskt med henne. Man kunde se att det bara var ett spel, eftersom han fortfarande flackade omkring med blicken, kollade tiden och kryssade av saker på sin lista. Men han gjorde det försiktigt så att dottern inte skulle märka nåt.

Alla glor

Jag tror inte det hjälpte. Dottern utnyttjade stressfarsans skrikscensskräck för att dra ner tempot ännu mer. När han fick för bråttom började hon darra med läpparna. Stressfarsan pallade till sist inte mer. Det sista jag såg innan jag lämnade butiken var hur han satt på golvet vid kassorna med tårarna sprutande och skrek att han ville ju bara ha en latte. Medan alla glodde.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.