Sötvattenhajen i Heden 15/7

2015-07-15

Min resa genom turismen i länet fortsätter. Idag känner jag mig lite rädd. Här i Heden har de i år satsat på turism för den som är trött på trygghet. Folk med varierande grad av dödslängtan. Om man är en notorisk fegis så har man ingenting i Heden att göra. Jag är en notorisk fegis. Jag är inte bara badkruka. Jag är även lite rädd för att duscha. Jag vill helst ha flytväst på stranden. Och hjälm. Man vet aldrig vad som händer.  Jag är en sån där tråkig typ som vill semestra på samma campingplats som förra året. Med samma grannar. Och vi ska helst prata om samma saker. Inget av det finns här. Heden är svaret på hur det skulle se ut om Vilda Västern styrdes av en polsk riksdag.

Bakelitstranden

De har lyckats få till en risk med allt här. Badvattnet är bråddjupt med farliga underströmmar. Utom vid platser där folk dyker, där anar man klippor och järnspett om vartannat. Och jag tror att jag såg en sötvattenshaj i vattnet alldeles nyss. Eller ett stort stim av pirajor. På den lilla stranden står det fällstolar som bara väntar på att kollapsa och dela ut svårartade klämskador. Solljuset är extra ofiltrerat över Heden, och det är rea på sololja. Folk är mer än solbrända. Jag skulle säga att de är knapriga. Sanden består till 50% av pulveriserat bakelit och alla har badkläder av sämskskinn. Det är som en kollektiv version av det där fysikexperimentet man gjorde i högstadiet. Turisterna har gemensamt laddat bakelitstranden med så många positiva joner att om det blir åska så slår den ner här i Heden.

Det finns en promenadstig, men den är felsnitslad för att man lätt ska gå vilse. Överallt i skogen hör man prasslet av ormar och gnisslet av fästingar som vässar sina tänder. Det sitter skyltar som varnar för björn, och den som inte tycker att den risken känns tillräcklig kan köpa till en flaska med blåbärsparfym innan man ger sig ut på sin eventuellt sista skogspromenad.

Komma bort

När jag hörde talas om den här livsfarliga turistorten så tänkte jag att det måste vara folktomt. Vem vill ägna semestern åt att vara nära att dö hela tiden? Tydligen är det massor av folk. Folk som har tråkiga liv som de vill komma bort från på ett eller annat sätt. Om man överlever så kommer man åtminstone att vara tacksam att semestern är över.

Rysk glassroulette

Att köpa glass här i Heden är som rysk roulette. Vissa glassar är så varma att de nästan omedelbart smälter ut över kläderna. Andra är så kalla att man får frysskador på hjärnstammen vid första tuggan. För att få en plats på campingen är man tvungen att deponera en tusenlapp, som sedan investeras i en högriskfond under återstoden av semestern. När man får tillbaka sin tusenlapp är den antingen värdelös, eller så har den varit med om så många smutsiga aktieaffärer att man inte vill ta i den längre.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.