Knoppe i en hatt som inte finns 8/7

2015-07-08

Knoppe, Nordanstigs Kommun, onsdag. Vad gör man inte för att locka till sig turister? Turismexperterna här i Knoppe insåg för några veckor sedan att alla turistsatsningar i länet bygger på nostalgi och reaktionär anakronism. Allt ska komma från förr i tiden. Länet formligen översvämmas av muséer med gamla saker, fornlämningar, ruiner och kulturskatter. Varenda by med självaktning ska sommartid ha en gammaldags handelsbod där nån stackars sommarjobbare i förnedrande huckle ska säga ”ni” och ”herrskapet” till kunderna. Som tack går herrskapet med på att köpa äckliga karameller och gamla rackliga plåtleksaker i nyproduktion.

Brinna upp

Förr-i-tiden-ekonomin blomstrar så här på sommaren. Och man behöver inte ens ha särskilt bra produkter för att slå sig fram. Man kan plocka några löv i skogen, stoppa i en burk och sälja dem dyrt som ett gammaldags närproducerat örtpotpurri. Ok, örterna smakar ingenting men förr i tiden fanns det inte smak. Förr i tiden kunde man inte heller betala med kort, men det kan man tack och lov idag. Annars skulle förr-i-tiden-ekonomin inte fungera. Ett tag övervägde turismexperterna i Knoppe att bli länets ledande kraft inom förr-i-tiden-turism, genom att dra klockan ännu längre bak i tiden. Kanske en handelsbod med sten och rått kött. Kanske kunde Knoppe bygga en dinosauriepark med hjälp av ett bra förstoringsglas och några leguaner. Eller bara anlägga ett fält med gasdrivna vulkaner. Dit kunde folk åka för att hastigt brinna upp. Naturligtvis mot förskottsbetalning. Med kort.

Framtiden

Sen insåg turismexperterna att det var ju helt tomt på den andra planhalvan. Framtiden. Så Knoppe rusade dit och paxade allt. Ingen annanstans i länet finns det någon som satsar på att visa upp framtiden. Antagligen för att framtiden inte har inträffat. Det är svårt att veta vad man ska visa upp. Men det är också det som är framtidens styrka här i Knoppe. Framtiden kan vara lite hur som helst. Man behöver inte plocka några löv och stoppa dem i en burk. Man bara tar hutlöst betalt och berättar att i framtiden köper man alla produkter färdigkonsumerade. Framtiden är kunskapsbaserad, det pratade man om redan strax före nutiden. Så om nån turist vill ha god mat, ett skönt strandbad och lite solsken så får turisten istället veta hur maten skulle ha smakat, man får se en 3d-simulering av strandbadet och man får höra en utläggning om i vilken diskurs solen egentligen skiner. Och om det är molnigt så är det bara bra. För i framtiden finns allt i molnet.

Appar

Och i smarta telefoner, som kanske inte ens är telefoner i framtiden. Framtidens smarta telefon kanske är en hatt av ett intelligent nanomaterial. En hatt som är så liten att den inte finns. För att få in all turism i Knoppe i den där hatten så har Knoppe gjort två appar. För appar är framtiden. Åtminstone var de det i nutiden. Den ena appen innehåller alla upplevelser i Knoppe med omnejd. Den andra appen är konstruerad så att den automatiskt upplever alla upplevelser i den första appen, och lägger ut upplevelserna i sociala medier. Tack vare den här satsningen kan man nu ha en virtuell nanosemester i framtidens Knoppe. Man behöver inte ens åka hit, för vem vill det? Det räcker att köpa den där hatten som är så liten att den inte finns. Och den kan man betala med kort.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.