Mindfulness i Hofors 1/7

2015-07-01

Sommaren har kommit till Hofors. Det märks inte bara på att folk börjar klä sig illa, om de klär sig alls. Det märks framför allt på hur hoppet tänds om att Hofors skulle kunna bli en turistmagnet. Ett ställe dit det kommer folk med tid att slå ihjäl och pengar att spendera. Om tillräckligt många turister spenderar alldeles för mycket pengar i Hofors så kan Hofors-borna skratta gott resten av året. På turisternas bekostnad. Men för att bli en turistmagnet så måste Hofors sticka ut från mängden av turistmagneter. Alla orter vill ju vara turistmagneter nuförtiden. Det räcker inte att locka med fin natur, barnvänliga badplatser och god mat. Det har ju alla. Man måste ha en nisch, och Hofors har hittat sin. I år satsar Hofors på att locka till sig turister som vill ha tråkigt. Arkivarier med utmattningsdepression och folk som tycker att Sandvikens turistliv är för fartfyllt.

Centralstimulantia

Hofors vill slippa bli invaderat av hetsiga typer som kräver ständig stimulans. Turister som inte klarar sig en minut utan ett späckat program med spektakulära måltider, grandiosa vyer och minnesvärda upplevelser för alla sinnen har inget här att hämta i år. De kan åka till Gröna Lund och ta centralstimulantia om det ska vara på det viset. Här i Hofors händer …ingenting. Hofors säljer i år in sig som turistorten där man verkligen kan stressa av. Hofors är bättre än mindfulness. Mindfulness går ju ut på att man upplever det man är med om, fast oändligt långsamt så man missar allt man skulle vilja vara med om. Att turista i Hofors går ut på att man inte ens upplever det man är med om. För man är inte med om nånting.

Allt är tråkigt

Allt i Hofors är tråkigt. Vädret är jämngrått. Lokalbefolkningen sitter och ser likgiltig ut. Folk glor tomt framför sig. Börjar de prata så orkar de inte avsluta meningen. Radion spelar det där vågskvalpet som P1 har på nätterna. TV:n visar testbild. Hittar man en butik i Hofors så är den stängd. Eller så har de ingenting man vill ha. Glasskiosken säljer en sorts glass. Den är grå och smaklös. Det finns en uteservering. De har bara fläsknoisette på menyn – världens tråkigaste maträtt. I ett hörn sitter en uppgiven trubadur och spelar samma låt om och om igen. Sommaren är kort. Och det hoppas man att den är efter några gånger.

Tråknatur

Går man ut i naturen runt Hofors så är den precis lika tråkig. Både flora och fauna är enformig och förutsägbar. Granar, tallar och såna där lövträd som man redan sett för många av. Mediokra fåglar som kvittrar kraftlöst. Det finns en vattenrutschkana i Hofors. Den är platt. Och torr. Igår hade de visning av Hofors Station. Det kom en guide på utsatt tid, pekade på stationen och sa: där är stationen. Sen gick guiden.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.