Den semantiska arkitekturen i Bjart 24/6

2015-06-24

Det råder en ny trend i länet – att ordna bostäder. I förra veckan rapporterade medierna i Gävleborgs Län i rask takt om utbyggnadsplaner i Hudiksvall, Ockelbo, Gävle och Järvsö. Målet med utbyggnaderna är att få fler människor att flytta till de här orterna. Flyttar folk till en ort så kommer arbetstillfällena strax därefter. Det vet ju alla. De mest framgångsrika får behålla sitt bankkontor.

För några år sedan var lockbetet ett bra fibernät. Alla orter med självaktning skaffade ett eget fibernät. Ingen flyttade in för det. Sen skulle man ha cykelbanor. Alla orter med självaktning skulle ha cykelbanor. Men ingen flyttade in för det heller. Men nu är det alltså bostäder som gäller. Kanske kommer det att fungera bättre att få folk att flytta till en ort om det finns nånstans att flytta, verkar orterna resonera. Så alla orter med självaktning ska fixa nya bostäder. Och Bjart. Bjart är kanske mest känt för sin slogan för att locka till sig turister: Har du vart i Bjart så är det klart! Men nu råder framtidstro här i Bjart. Med tillräckligt många nya bostäder måste det komma massor av arbetstillfällen till Bjart. Visserligen har varannan person i Bjart ett eget företag, så det finns redan arbetstillfällen. Men Bjart-borna är trötta på att ha företag. De vill ha traditionella arbetstillfällen. Såna man går till mot sin vilja. Det är därför Bjart hakar på bostadstrenden.

Inneboende

Och det är stort för Bjart att haka på en trend så här fort. Normalt brukar Bjart inte komma in i matchen förrän matchen är över, arenan nedlagd och sporten bortglömd. Så ska det inte bli den här gången, menar de tongivande krafterna i Bjart. Bjart tänker fixa 1.000 nya bostäder innan industrisemestern börjar på måndag. Och det är inte bara bråttom, det är även svårt. För det finns inga pengar. Men är det nånting som de är bra på i Bjart så är det att klara sig trots bristande förmåga.
Till att börja med får man ordna med inneboende. Idag bor cirka femton personer i Bjart. Men alla bor alldeles för stort. Man skulle enkelt kunna få in ett tiotal boenden per person i Bjart. Fem små lägenheter i varje garage, två till tre uthyrningsrum i varje hus och resten i ett partytält på gården. Sen är det bara 850 bostäder kvar att fixa.

Semantisk arkitektur

Det kommer man att lösa med hjälp av semantisk arkitektur. Det viktigaste är inte att skapa en bostad, utan att skapa en definition av en bostad som känns attraktiv. De mest populära bostäderna på marknaden idag har till exempel stort ljusinsläpp och naturlig ventilation. Så det marknadsmässigt bästa alternativet för en bostad måste vara att välja bort tak, väggar och fönster. Då blir det ljust och luftigt. Sen är det mest bara att bygga ett golv. Till det väljer man naturliga, ekologiska, levande och närproducerade material. Alltså blåbärsris. Då finns ju de där 850 bostäderna redan klara ute i skogen i Bjart. Det är bara att vänta på att bostadsmarknaden ska upptäcka de 1000 attraktiva boendena. Sen behövs det bara lite cykelbanor och ett fibernät så är det klart i Bjart.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.