Gifternas Klondyke 17/6

2015-06-17

I förra veckan samlades kommunpolitiker från åtta av tio Gävleborgskommuner på Gävle Slott för att skriva under nya miljömål för länet. Själva miljömålen var som en palett av olika sätt att formulera sig vagt, högtravande och övertygande på samma gång. De kommunpolitiker som skrev under miljömålen ville mest komma bort från jobbet en halvdag och slippa ifrån idioterna på hemmaplan. Och samtidigt få chansen att äta gratislunch med en politiker som är framgångsrik på riktigt. Alltså Landshövding Barbro Holmberg. Landshövdingen ville å sin sida gärna skynda på processen för att få chansen att avsluta ett jobb med nånting positivt.

De var inte där

Men alla var inte där. Ljusdal och Sandviken saknades. Att politiker från Ljusdal missar en lunch på slottet är inte så svårt att förstå. De slutar ju aldrig att tro att tåget ska gå som på räls så de stod antagligen nånstans i Kläppa och väntade på att få åka vidare. Men att Sandviken saknades på det där mötet var för att de inte tänker skriva under några miljömål. Eftersom Sandviken tänker framåt. Om alla andra kommuner får mer ambitiösa miljömål så kommer det att finnas behov av en kommun med låga mål. Nån som tar hand om smutsjobbet. Som liten kommun gäller det att nischa sig. Sandviken satsar därför på att bli länets miljömålvakt, ett gifternas Klondyke, eller bara en regional motsvarighet till Neapel.

I nästa vecka kommer Sandviken därför att sluta med källsortering. Under semestern kommer det att bli obligatorisk tomgångskörning i kommunen – man får inte stänga av bilen. Och till hösten kommer man att ha en centralt reglerad temperatur i hela kommunen. Är det för kallt så kommer hela kommunen att värmas upp med villaolja eller kärnkraft i öppna reaktorer. Och om det värmer för mycket kommer man att kompensera genom att kyla ner med freon.

Dumpning

Om nån av de miljövänliga kommunerna i länet behöver dumpa avfall så kan de göra det i Sandviken. Den som betalar för sig, svart förstås, kommer att kunna köra sina källsorterade sopor till en anläggning i Åshammar utanför Sandviken och bara hälla ut dem på marken. Soporna kommer därefter att blandas ordentligt för att ta bort alla spår av källsortering. Därefter kommer de att dumpas direkt ner i Storsjön. För att inte reta upp de lokala sportfiskarna har man tagit fram genmodifierad fisk som tål extremt låga ph-värden. Och skyddsdräkter till sportfiskarna.

För att det inte ska lukta allt för illa runt Storsjön, så kommer man även att hälla ner ansenliga mängder klor i sjön. Det kommer att lukta som ett badhus, men man kanske inte ska simma just där. För att vara säker på att avfallet inte läcker ut kommer Storsjön att tätas lite extra. Kommunen har kommit över ett stort parti av tätningsmedlet Rhoca-Gil som ingen ville ha. Det blir både billigt och bra. De djurarter som uppvisar tecken på att lida av utsläppen kommer att behandlas med DDT tills de slutar lida.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.