Postnationaldagarna i Barkhyttan 10/6

2015-06-10

Runtom i länet är folk på dåligt humör. De känner sig snuvade på en ledig dag. Nationaldagen inträffade ju i lördags. Då var de flesta redan lediga. Man kunde inte ens kräva sin rätt till en annandag, för då hade den kommit i söndags. Då var ännu fler redan lediga. Folk i länet försökte hämnas detta kalendariska illdåd genom att vara lite extra oengagerade i nationaldagsfirandet. Men det är ganska svårt. Lite som att be nån som sover att lugna ner sig. Idag går folk i länet omkring och är otrevliga mot varandra, eller jobbar lite extra långsamt för att markera att de hade behövt vara lediga en vardag.

Extranationellt

Inte här i Barkhyttan. Här löste de helgdagsbristen genom att engagera sig lite extra i nationaldagsfirandet. I lördags viftade alla här med svenska flaggor, de sjöng nationalsånger, de lyssnade på tal från kommunala pampar och de åt mat med nationell profil. De riktigt konservativa har försökt få liv i den gamla traditionen att fira Svenska Flaggans Dag, genom att leta reda på nån gammal idrottsplan där de marscherat runt flera varv iförda scoutskjortor, hemvärnsuniformer eller folkdräkter med flaggan i högsta hugg. Och den här veckan betalar sig detta överengagemang.

Nackont

Stora delar av Barkhyttan har nämligen sjukskrivit sig för olika nationaldagsrelaterade skador. Barkhyttan-borna har tennisarmbåge efter att ha viftat med flaggor och nackont efter att ha tittat på andra som viftat med flaggor. De är hesa av alla sånger. De som lyssnat på kommunalpamparnas tal lider fortfarande av trötthet och koncentrationssvårigheter. Folk har problem med mag- tarmkanalen efter en diet av köttbullar, surströmming och jansson. De mest konservativa har fått hälsporre av marscherandet. Det kommer att dröja månader innan de kommer tillbaka till jobbet.

Postnationellt

Tyvärr lyckades inte alla i Barkhyttan dra på sig sjukgrundande skador av lördagens aktiviteter. De som fortfarande är friska tar nu i ännu mer. Fast på olika sätt. Vissa fortsätter att fira flera nationaldagar i rad med hänvisning till att de inte förstått om nationaldagen ska förstås som ett etniskt, socialt, territoriellt eller romantiskt firande. Andra vill fortsätta firandet genom att gå in för nationens mindre beståndsdelar och firar regiondag, kommunaldag och så vidare hela vägen ner till samfällighetens och den egna tomtens dag.

De lite mer modernt lagda människorna i Barkhyttan firar ett antal postnationaldagar nu i veckan. De expanderar sitt firande till att omfatta överstatliga beslutsorgan och större regioner. I måndags firade de EU. Igår uppmärksammade de alla som har region 2 på sin DVD-spelare och idag hyllar man den globala råvarumarknaden och multinationella företag genom att gå omkring och vifta med olika logotyper och sjunga reklamjinglar. Det borde ge även de starkaste individerna lite sjukgrundande förslitningsskador.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.