Ockelbo är inte så bra 3/6

2015-06-03

I fredags rapporterade Radio Gävleborg att Gävle rankats som länets bästa ställe att bo på. I en bisats nämnde man också att Ockelbo rankats som ett av de sämsta ställena att bo på. I hela landet. Ockelbo hamnade på åttonde plats nerifrån. De ställen som hamnade längre ner på listan låg under myrstackar, på sjöbotten eller mellan norr- och södergående körfält på E4:an. Jag bestämde mig för att omedelbart åka hit till Ockelbo för att gotta mig åt olyckan. Och se hur den dåliga rankingen påverkar livet för Ockelboborna.

Orcher i förnekelse

Det hela var förstås ett svårt uppdrag. Ockelboborna är länets orcher – de talar i form av grymtningar, de är elaka mot främlingar och de liksom bökar sig fram på ett sätt som gör att man kan bli skadad om man står i vägen. Men jag anlitade en tolk så att jag skulle kunna göra mig förstådd, vadderade mina kläder och tog med mig korv som jag kunde muta folk med. Ockelboborna är inte kända för att prata om sina känslor, men ger man dem korv så pratar de om vad som helst.

Beskedet att Ockelbo är ett dåligt ställe att bo på kom som en chock för lokalbefolkningen. Först reagerade man med förnekelse. Något måste ha blivit fel i jämförelsen. Ockelbo har ju Wij Trädgårdar. Och familjen Westling. Och bra utsikt, åtminstone så länge man inte tittar framåt. Men i jämförelse med andra ställen så är sånt tydligen oviktigt. Då är det plötsligt viktigare att man läser böcker, sköter sin personhygien och tuggar ur munnen innan man pratar.

Handlingskraft

Ockelboborna tyckte att undersökningen använde orättvisa jämförelsekriterier, och blev arga. Ilskan tände en handlingskraft hos lokalbefokningen som inte setts sedan basketlaget gick i konkurs. I måndags bestämde sig Ockelbo för att ta upp kampen med Gävle om förstaplatsen på listan. Först skickade kommunen en grupp Ockelbobor till Gävle i syfte att infiltrera Gävle och göra det lite sämre. Det gick inte så bra. Den första delegationen åkte åt fel håll med X-tåget och blev stående utanför Holmsveden. Den andra gruppen åkte åt rätt håll, men blev upptäckt och skickades hem igen. Trots att de klätt sig i typiska stadskläder – kavaj, skjorta och slips. Men tydligen skulle man ha kläder på underkroppen också. När de åkte hem var reservplanen att de skulle sno med sig nånting som är bra med Gävle och ställa det i Ockelbo istället. Men de hittade inget.

Gävleborna gottar sig

Samtidigt satt Gävleborna och njöt av sin förstaplacering. Visserligen ligger Gävle bara på en 42:a-plats i landet, och det är ju ganska dåligt. Men det spelar ingen roll. I Gävle baserar man inte sitt eget välbefinnande på hur bra man själv har det, utan på hur dåligt andra har det i jämförelse. Och det har de tydligen i Ockelbo.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.