Frimärksrelease i Järvsö 27/5

2015-05-27

I lördags var det fest här i Järvsö. Eller som festarrangörerna kallade det: releasefest. Releasefesten ägde rum på Hälsingegården Kristofers. Anledningen var invigningen av de nya frimärken som föreställer hälsingegårdar. Bor man i Järvsö får man ta varje tillfälle att fira, och kallar man en invigning av ett frimärkshäfte för en releasefest så känns det plötsligt både internationellt och urbant. Betänker man att releasefesten pågick ända fram till klockan fyra så känns det extra maxat. Åtminstone om man låter bli att betänka att det var klockan fyra på eftermiddagen, och inte på morgonen som många andra releasefester.

Lagom volym

Releasefesten drog till sig frimärksentusiaster från hela landet. Hela gårdsplanen på Kristofers i Järvsö fylldes av vuxna män med för högt uppdragna chinos, fotriktiga skor och magväska. Farbröder med fler förstadagsbrev än kompisar. Och deras mammor. Vissa hade tältat utanför festområdet för att komma längst fram i kön till den specialtillverkade festivalstämpeln.
Arrangörerna spelade Please Mr Postman och Return to Sender på hög volym. Efter en kort stund sänkte de till lagom volym. Folk dansade …inte, men de stampade lite i närheten av takten.

Tre tomma lappar

Att hälsingegårdarna blir frimärke beror ju på att hälsingegårdarna är värda att bevara för eftervärlden. Några initiativrika besökare försökte påverka postföretaget som givit ut frimärkena att komma ut med fler motiv som föreställer saker som är värda att bevara för eftervärlden. Nån hade en bild av sin hund som nyligen avlidit, nån hade en synnerligen välformad frisyr, en tredje ville bevara förståndet men visste inte om det skulle få plats på ett frimärke. Ett förslag på nya frimärken som lämnades in var bara tre tomma små lappar. Konstnären påstod att de tre tomma lapparna föreställde fördelen med att bo i Hälsingland, de trovärdiga delarna av hälsingepolisens tiggerirapport och mobiltäckningen i Utomherta.

Arkivmedium

Vissa besökare ifrågasatte nyttan av att finnas på frimärke. Folk har ju slutat skicka brev. Att hamna på frimärke idag är väl ungefär lika lyckosamt som att vinna en livstidsförbrukning av gengas. Men här hade postföretaget svar på tal. Världsarvet handlar ju om att bevara Hälsingegårdarna, och vad passar då bättre än att avbilda dem på ett medium som ingen använder. Och om nån använder frimärkena så tar det jättelång tid innan brevet kommer fram. Det är att betrakta som en väldigt lång arkivering.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.