Långhelg på Långsand 13/5

2015-05-13

Folk är alldeles långa i ansiktet, men det är ändå hög stämning här vid Långsand. Anledningen är förstås att det drar ihop sig till Kristi Himmelsfärd. Den som har kompledighet eller semesterdagar att ta ut ser till att helgen förvandlas till en långhelg. Och vilken plats är bättre för att fira långhelg än Långsand? Det hör man ju på namnet. Folk har vallfärdat hit ända sedan gårdagen för att vara säkra på att få plats på den långa stranden. Firandet går ut på att fira allt som är långt. Gärna länge.

Vägen hit

De mest entusiastiska långhelgsfirarna har skrivit sig i avlägsna kommuner eller till och med utomlands, för att få komma som långväga gäster. Folk ser till att köra hit långsamt och skapar på så vis riktigt långa bilköer. De flesta bilar får inte plats på parkeringen intill eftersom de är förlängda på olika sätt. Det snyggaste är förstås att komma hit i långtradare.

Mat och dryck

Trots att långhelgen egentligen inte har kommit igång har folk redan börjat duka upp för festligheterna. Långbord naturligtvis. Just nu sitter folk vid sina långbord, på långbänk, och äter långfil för att komma i stämning, men längre fram kommer man att kunna avnjuta långfranska, långa och ett och annat långkok. All mat som är längre än bred är välkommen på långbordet. Spaghetti. Purjolök. Korv. Om maten är bredare än lång så vrider man den bara 90 grader så är den också okej.

Klämdag

På fredag tar firandet ny fart. Det är ju klämdag. Långhelgsfirarna kommer att uppmärksamma detta genom att klämma sig i lite för små kläder, slarva när de stänger dörrar och äta renklämma. Dessutom kommer de att vara lite klämkäcka.

Långhelg igen

Bortåt lördagen fortsätter långhelgsfirandet. Då kommer det att serveras longdrinks för den som har längden inne. Sedan börjar långdansen, till klassiska låtar som Långa Bollar på Bengt och A-lala-lala-long-long-li-long-long-lej. Givetvis i extended version. Barnen får långballonger och styltor så de håller sig sysselsatta.

Långkulturen

Nu är det inte alla som är med på helnoterna. En del har helt enkelt inte fått ledigt på fredag, och kommer istället att ägna helgen åt att vara avundsjuka på festligheterna i Långsand. Istället för att åka till Långsand och delta i festligheterna kommer de att sitta på sociala medier och klaga på hur långkulturen förstör samhället och påminna om att allt var mycket bättre för inte så länge sen. Man kan säga att de kompenserar för långhelgen med ett särskilt kort perspektiv.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.