Bonusavsnitt: Den frigjorda naturen på Storjungfrun 12/5

2015-05-12

Ön Storjungfrun utanför Söderhamn är en plats som Söderhamns Kommun hoppas ska bli ett naturreservat som lockar till sig turister. För att få plats med alla turister har kommunen fått några tips av en mediakoncern som till vardags driver de lokala tidningarna i länet. Eller i botten. Tipsen har lett till att man nu börjat skövla naturen. Eller gallra. Eller frigöra resurser. Det har aldrig varit så spännande att vara i naturen som nu. Helt plötsligt försvinner den.

Frigöra resurser

Genom att ta bort sånt som inte tillför någonting lokalt till naturen så blir det ju plats för mer natur här på Storjungfrun. Det är en bra och naturlig förändring. För förändring är bra, och förändring är en del av naturen. Fördelen med gallringen är att naturen kan bli lite bättre än naturen. Och med bättre menas förstås mindre. Och effektivare. Och mer lokal. För att göra den lokala naturen här på Storjungfrun ännu mer lokal har nu den krympande mediekoncernen tipsat kommunen om att genomföra en rad förändringar i det blivande naturreservatet.

Centralisera

Den första stora förändringen blir att frigöra den lokala naturen från Storjungfrun. Och flytta den till ett mer centralt beläget ställe. Ett sorts nav som inte är så förbenat lokalt. På Storjungfrun finns till exempel flera träd som påminner väldigt mycket om träd som finns på andra platser. Då behövs de ju inte här. Tar man bort träden så blir skogen enklare att överblicka. Man kommer att spara en massa administrativt arbete, och man frigör resurser för natur som är lokal på ett bättre sätt än de där gamla träden. Kanske inte på en gång, men det som ser ut som en kortsiktig skövling handlar i själva verket om att skapa långsiktiga förutsättningar för tillväxt. Lokal tillväxt. Och när man centraliserar stora delar av naturen så blir det enklare nästa gång man ska skövla. Eller gallra. Eller frigöra resurser.

Digitalisera

Nästa steg i arbetet med naturreservatet på Storjungfrun utgår från devisen Digitalt Först. Idag är folk inte ute i naturen. De är ute på nätet. Så det viktigaste måste vara att naturen på Storjungfrun har en stark närvaro i sociala medier. Det centrala i den lokala naturen måste vara upplevelsen, och den är ju lika stark även för digitala användare. Man kommer därför att lägga upp bilder från Storjungfrun på det sociala bildnätverket Instagram. Den stora fördelen med det är att den lokala naturen inte längre måste vara lokal. Vem ser skillnad? Det finns ju massor av färdiga bilder av mycket snyggare träd på nätet, så den lokala naturen blir så att säga onödig. Man kan ta bort den helt. Vilket frigör massor av resurser.
Tar man bort den onödiga naturen från Storjungfrun och lägger upp bilder av bättre natur på nätet så blir det dessutom onödigt för turisterna att åka ut till Storjungfrun för att ta del av naturen. Och det frigör ännu mer resurser. Dessutom är det bra för naturen.

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.