Vikarierekordet i Ljusdal 6/5

2015-05-06

I måndags rapporterade lokala Ljusdalsposten att kommunen har rekordmånga vikarier i äldreomsorgen. Många tyckte att det lät illa. Inte Ljusdals Kommun. De fokuserade på det positiva. Rekordet. Ett rekord är ju bättre än att skapa flera fasta anställningar.

Gnäll

Har man flera fast anställda får man ökade kostnader för guldklockor efter några år, och dessutom måste man hantera mer gnäll. Vikarier är alltid glada och tacksamma för att få jobba. Har en vikarie en dålig dag så är det ju bara att stanna hemma och sura på sin fritid. Så ett rekord i vikarier är ett rekord i glädje och trevlighet. Det är ju bra!

Fast anställning är något man förtjänar genom att låtsas vara trevlig så pass länge att arbetsgivaren glömmer att avsluta vikariatet i tid. Så fort folk får fast jobb så ska de börja kräva en massa. De ska ha semestrar och föräldraledigheter. De ska ha skyddsombud och personalutrymmen. Är de sjuka ska de vara hemma, är deras barn sjuka ska de vara hemma, känner de nån som är lite hängig så ska de vara hemma. Är de friska då blir de utarbetade eftersom alla andra är hemma och de själva tvingas ägna hela dagen åt att förklara jobbet för vikarierna. Och av det blir de sjuka.

För dagens unga är fast anställning en abstraktion med dålig klang. Som ett slags straffarbete på obestämd tid. Det är ingen som tror att det finns. När de får veta att det finns så vill de inte ha det.

Ett positivt rekord

Men alla vill ju ha ett rekord. Så vikarierekordet ska bli en del av den kommunala profileringen. Ett rekord är en turistmagnet, och ett starkt argument för att få fler att flytta till kommunen. För att försvara rekordet försöker man därför göra plats för ännu fler vikarier. En kommun med fast anställda är en kommun med fast verksamhet. Alltså en sån där  tråkig och förutsägbar kommun där ingen vill bo. Men en kommun med många vikarier är i ständig rörelse på ett spontant och uppfriskande sätt. En dynamisk kommun där vad som helst kan hända lite hur som helst.

Vikariekommunen

Så hela äldreomsorgen bemannas från och med den här veckan av vikarier. Arbetsdagen går ut på att folk försöker lära sig varandras namn och lista ut hur man gör när man jobbar. Det är det ingen som vet eftersom det inte finns några fast anställda. När man pratar om jobbet låtsas alla vikarier veta exakt vad det är som ska göras. När det väl ska göras så springer alla vikarier på toaletten och hoppas att nån annan har bättre koll. Så det blir kö till toaletterna, men hos de äldre är det tomt. Nu spelar inte det någon roll, eftersom även de äldre har bytts ut mot vikarier. Ska det vara rekord ska det vara ett ordentligt rekord. Av den ordinarie äldreomsorgen finns det bara två personer kvar. Två fast anställda vikariesamordnare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.