Bandyflyktingar i Edsbyn 29/4

2015-04-29

Jag står i ett tältläger utanför bandyhallen här i Edsbyn. Än så länge är det tomt, men det kommer snart att ändras. I måndags sa nämligen Bollnäs Kommun nej till bygget av en bandyhall på Sävstaås. Och ett par veckor tidigare hade Söderhamns Kommun sagt nej till bygget av en bandyhall på Hällåsen. Bandy är viktigt i Hälsingland. Bristen på bandyhall i Söderhamn och Bollnäs är förstås en mänsklig katastrof, men här i Edsbyn är de beredda.  De förstår att folk som bor i Söderhamn och Bollnäs inte kommer att stå ut. De kommer hellre att flytta till Edsbyn än att leva i en kommun där man tvingas förfrysa skinkorna för att få se lite bandy. Nånstans måste man dra gränsen.

Strömmar hit

Det kommer alltså att strömma in bandyflyktingar hit till Edsbyn, och trots att säsongen är över har man redan börjat förbereda för folkvandringen. Man tänker sig att de flesta som vill ta sig hit kommer att tvingas betala hutlösa priser till en ljusskygg organisation för en omänsklig transport i uttjänta fordon. De kommer alltså att komma med X-trafiks busslinje 100, från Hällåsen, via Sävstaås, till bandyhallen här i Edsbyn. Så man har börjat upprätta ett provisoriskt läger intill arenan, och lägga upp travar med hjälppaket i form av färdigpackade bandyportföljer. Tanken är att man ska försöka övertala bandyflyktingarna att åka tillbaka, men de som vägrar får tälta här utanför arenan så länge. Så kanske de tröttnar. Edsbyn är som gjort för att få folk att tröttna.

Dåligt är en bra start

Man inser att det kommer att bli problem med integrationen. En övergripande känsla är att folk från Bollnäs och Söderhamn har en gemensam kultur som kan komma i konflikt med samhället i Edsbyn. Det är visserligen svårt att sätta fingret på exakt vad som utgör den här gemensamma kulturen som utbölingarna har. Men att säga att den är dålig är en bra start. Bara en sån sak som att de hejar på Broberg eller Giffarna. Det är ingen som vill säga att det är ett problem, men …det är ett problem. Det kan till och med vara mer än ett problem. När den främmande kulturen slår rot i Edsbyn kan det handla om en krock mellan två civilisationer. Eller en och en halv. Åtminstone en krock.

Välbärgade låginkomsttagare

Gissningsvis är de som kommer hit från Söderhamn och Bollnäs välbärgade människor som inte bara vill kolla på inomhusbandy. De är här för att ta jobben från ärliga Edsbybor. Samtidigt är allihopa outbildade låginkomsttagare som tar bidragen från ärliga Edsbybor. Dessutom pratar de med så konstig dialekt, och ser likadana ut. Och får Söderhamnare barn i Edsbyn så kommer barnen också från Söderhamn. Det blir många Söderhamnare efter några generationer. Samma sak gäller ungarna från Bollnäs. Edsbyn kommer därför att bygga trista miljonprogramsområden intill arenan för att få plats med alla kommande generationer av Söderhamnare och Bollnäsare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.