Mäklarträngseln på Holmsundsallén 22/4

2015-04-22

Nånting har hänt här i Bomhus. Det har blivit vackrare. Åtminstone kring hyreshusen på Holmsundsallén. Anledningen till skönhetslyftet är antagligen att hyreslägenheterna ska omvandlas till bostadsrätter. Det som tidigare var tråkiga hus, ful utsikt och irriterande grannar har på ett litet ögonblick förvandlats till diskret arkitektur, spännande miljö och färgstarka karaktärer. Allt för att sälja. I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg att marknaden för bostadsrätter är het i länet. Priserna har gått upp med 30% det senaste året. Det finns en god chans att bli rik om man säljer en lägenhet i Gävle. Här i Bomhus har man inte kommit igång med försäljningen, ändå kokar det.

Mäklarinvasion

Hela Holmsundsallén har blivit invaderad av mäklare. I vartenda buskage står det nån 26-årig kille i rosa skjorta och vaxlugg och försöker ta snygga bilder av husen och omgivningarna. Det är svårt, men skam den som ger sig. Lämnar man fönstret öppet till sin lägenhet så finns det risk att det hoppar in en mäklare och målar om allt i nån vit brytning. Livsmedelsbutikerna här i Bomhus har helt slut på citroner. Det rullar runt skåpbilar fulla med dansk design och moderna köksbänkar.

Champagne och taxi

Den lokala pizzerian har mångdubblat sin försäljning av oxfilépizza och champagne, vissa mäklare beställer marinara utan ost och tomat i hopp om att få lite ostron på en bädd av vitt bröd. Kvällstid försöker man få den rätta Stureplanskänslan genom att ställa sig i kö eller åka lite taxi runt kvarteret.

Supergentrifiering

För att få upp priserna försöker nu mäklarna profilera Holmsundsallén som ett område för de verkligt framgångsrika. Då och då hoppar det fram nån mäklare ur buskagen och frågar hur man säger ”bistro” i plural, för det behövs här. Jag vet inte. Kommer man in på Holmsundsallén så möts man av en portier och raska gossar som bär hem kassarna från affärn. Har man bil kan man få hjälp att parkera den för en tusenlapp eller två. Vad som såg ut som en lång rad med små skåp i en park visade sig vara en kennel för mycket små hundar.

Internatförskola

En friskolekoncern har anlitats för att starta förskola i Bomhus. Med affärsinriktning och internat. Barnen får uniform och kamratfostran, och så får de leka affär med riktiga pengar. Man lämnar in sina barn precis i den åldern när de börjat kladda med maten och efter några år hämtar man ut dem en stund för att hinna återknyta kontakten innan man checkar in dem på sexårs och grundskola med inriktning internationell diplomati eller affärsjuridik. På så vis sliter inte barnen på den dyrbara bostadsrättslägenheten. Och går det bra för ungarna kanske de får råd att bo i villa.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.