Vargspårning i Åmot 15/4

2015-04-15

För knappt en månad sedan inleddes skyddsjakten på varg här i Åmotreviret. Vargjägarna var fantastiskt peppade. De hade köpt nya vargstudsare, kamouflerande ansiktsfärg och flieströjor med varg-i-månskensmotiv. De hade varit på biblioteket och lånat böcker av Jack London och Ulf Lundell för att få inspiration mellan skottsalvorna. Jägarna var så i gasen att det var nära att det blev hetsjakt som jaktmetod. Sen lugnade de ner sig och bestämde sig för att jaga med spårjakt. Spårjakt går ut på att man väntar tills man får upp ett spår efter vargen som man följer. Rent statistiskt är det 50% chans att hitta varg med den metoden. De andra gångerna spårar man åt fel håll. Det var bara ett problem. För att vargen ska lämna spår så måste det vara snö på marken, eller en varg med stort uppmärksamhetsbehov. Båda saknades.

Tappad sug

Jägarna tappade sugen. Det är ju inget kul att jaga om den man jagar håller sig borta hela tiden. Visserligen är vargen farlig, så den måste skyddsjagas. Men den är inte så farlig att man gör sig omaket att svårjaga. Då är det bättre att sitta still och vänta, tyckte jägarna. Folk här i trakten hade nu trott att jägarna skulle sätta sig och vänta i ett sånt där jakttorn av grenar som jägare tycker om att bygga. Helst alldeles intill ett samhälle eller en hage med boskap, för det är väl där som vargen håller till när den är som allra hotfullast? Men det var dåligt väder, och jägare är listiga. Så de satte sig hemma i soffan och väntade.

Kreativa idéer

När tiden gick och snön vägrade falla försökte några Åmotsbor peppa de besvikna jägarna genom att komma med olika förslag på alternativa jaktmetoder. Kanske man kunde locka till sig vargen genom att låta som ett får, eller gå omkring utklädd till Rödluvans mormor? Eller spåra vargen genom att försöka hitta de där skäggiga vargkramarna från Stockholm som smyger omkring i tovade myskläder och försöker bli kompis med vargen? Då kunde man väl åtla med närproducerad surdegslimpa och hummus?

Ingenting fick fart på de trötta jägarna. Inte ens ett erbjudande om att få jaga med helikopter och eldkastare. Det är ju så fuktigt i marken så det skulle bara bli rykigt. Vad som behövdes var ett vattentätt sätt att spåra varg. Och det var bråttom, för den 20 april tar skyddsjakten slut. De vargar som inte dödats då är inte tillräckligt farliga för att skyddsjagas. Vargarna måste spåras upp fort.

En organisation som hittar alla

Åmotborna frågade därför Försvarets Radioanstalt, FRA om de kunde spåra vargarna, men de svarade att de inte har såna möjligheter. Det finns antagligen bara en organisation i Sverige som har övervakningsresurser för att hitta de här vargarna, sa FRA. I måndags fick därför Åmotreviret ett eget postnummer, som bara gäller vargarna som bor i reviret. Det här kommer att leda till att Postkodlotteriet börjar göra reklamutskick till vargarna. Då spelar det ingen roll hur väl vargarna gömmer sig. Ingen kan gömma sig för Postkodlotteriet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.