Eländet i Gävle 1/4

2015-04-01

I förra veckan meddelades det att Gävle Kommun nu har fått klartecken från kammarrätten. Kommunen får bli landets första fristad för förföljda konstnärer. Förslaget har mött hårt motstånd från en grupp förslagsmotståndare. Man blir inte förföljd utan anledning, har förslagsmotståndarna argumenterat, och vi ska väl inte locka hit folk som drar till sig förföljare?

Negativ recension

Man skulle kunna se förföljelse som en sorts efterhängsen och väldigt negativ recension av konstnärens konst. En sorts signal att det inte är bra konst helt enkelt. Med marknadsekonomiska termer: ett negativt incitament, en omvänd bonus, raka motsatsen till efterfrågan. Om Gävle Kommun stöttar konst som är så dålig att den blir förföljd så kommer varenda kommunal yta snart att vara täckt av omkullvälta fordon, obegripliga plexiglasakvarier och andra jättefula skulpturer. Menar förslagsmotståndarna.

Måla snyggare

Gruppen som är för fristadsprojektet har å sin sida hävdat att det där är överreaktioner. En förföljd konstnär hinner inte producera så mycket konst. På sin höjd några mycket små tavlor som konstnären kan ha i fickan om konstnären måste fly från sina förföljare. Om en förföljd konstnär bara får komma till Gävle och får lite lugn och ro så kommer det där snart att ordna sig. Det finns ju en konstskola i stan. Där kan den förföljda konstnären säkert lära sig att måla lite snyggare, så att motståndet mot konstnärens konst minskar. Och när man slipper ifrån allt elände som det innebär att vara förföljd så dröjer det nog inte länge förrän den förföljda konstnären lugnar ner sig och börjar måla tavlor av skogsbryn och solnedgångar och Elvis Presley. Sånt som folk gillar.

Eländet

Men fristadsprojektet riskerar nu att ställas in. Fristadsgruppen har nämligen upptäckt att Gävle inte är fritt från elände. En förföljd konstnär som flyr från förföljelse och hamnar i Gävle riskerar att gå ur askan i elden. Till exempel går det dåligt för Brynäs. Det kommer att lägga sordin på stämningen, minst sagt. Dessutom är det olika veckor för påsklovet i Gävle och Sandvikens Kommuner, vilket kommer att leda till en logistisk mardröm för den förföljda konstnären, om den förföljda konstnären har flera barn i skolåldern och barnen går i olika skolor i dessa båda kommuner.

Man kan snart inte längre parkera gratis vid Gävle Sjukhus, som dessutom riskerar att flyttas eftersom det inte får plats där det står. Om den förföljda konstnären då blir sjuk, ställer sig på den gamla vanliga parkeringen vid sjukhuset, efter att sjukhuset precis har flyttat… då kommer den förföljda konstnären inte att få någon vård. Men parkeringsböter. Det är eländigt.
Och så är det potthål i kommunens gator, och under påskveckan kommer man inte att få köra om på E4:an mellan Gävle och Tönnebro. Sånt kan få vem som helst att känna sig förföljd.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.