Tragedin i Gävle

2009-12-16

Skolgången, Gävle, onsdag. Jag har äntligen tagit mig hit till Gävle för att bevittna efterdyningarna av den uppskakande händelse som drabbade Gävle, ja hela Gävleborgs Län i förra veckan. Medierna har verkligen valt att hårdbevaka den här tragedin, och människor har tagit det hela hårt. Folk är chockade. Alla undrar hur de drabbade ska klara sig, men det har även väckt moraliska frågor – hur lågt får man sjunka? Hur mycket får man lura och bedra? Jag pratar förstås om stormen kring landshövding Barbro Holmbergs svärson Tiger Woods.

Hatsymboler på pepparkakorna

Vissa jag pratar med har helt tappat tron på mänskligheten, andra pratar om att de inte längre orkar fira jul på det gamla vanliga glada sättet. De köper sandpapper för att slipa bort glansen ur julgranskulor och glitter, sotar in tomtens skägg och spritsar brutna golfklubbor av glasyr på sina pepparkakor. Vissa människor jag pratar med här på Skolgången i Gävle säger att de inte orkar bry sig om Tiger Woods eftersom de har fullt upp med sina egna bekymmer sedan beskedet kom att Ericsson lägger ner i Gävle.

Hastiga besked i fel läge

Jag kan förstå om Ericssonpersonalen i Gävle är lite skakad. De hade ju faktiskt fått ett lugnande besked om sina jobb i augusti, och hade precis börjat varva ner och sikta in sig på en fröjdefull jul när Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg meddelade att det lugnande augustibeskedet bara var på skoj. Ett ganska hastigt och överraskande besked. Som att få en milanesisk katedralssouvenir kastad på näsan.

Carl-Henrik goes bananas

Jag misstänker att de här hastiga beskeden är en egenhet som Carl-Henrik visar prov på var han än visar sig. Jag får intrycket att han gillar att överraska folk rejält. Jag tror han hoppar fram och gör livet surt för folk så fort han kommer åt. Det skulle inte förvåna mig om karln hostar högljutt under schackpartier, låter rullatortanter hinna halvvägs över övergångsstället för att sedan tuta på dem och springer in på barnhem för föräldralösa och ropar: ”jag är din far! Men jag vill inte ha dig!”.

Jag ser för mitt inre hur den Svanbergska julen är ett stressande kluster av tvära kast, där familjen försöker trivas tillsammans trots att Carl-Henrik rusar omkring och häller ketchup över skinkan, stänger av Kalle Anka och plattar till barnens julklappar.

Tänk på Tiger

Men det tråkiga som har hänt på Ericsson är ingen anledning att sluta tänka på Tiger Woods. Så länge Tiger Woods är i farten tycks det som att ingen behöver ingen gå arbetslös. Att hålla koll på Tiger Woods snåriga affärer är ett heltidsarbete för minst 856 personer.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.