Drivmattans återkomst

2009-12-09

Hemmademonstration

Igår kom jag gående längs Norängsvägen i Ockelbo. I godan ro med en varmkorv i ena handen. När jag kom runt en krök mötte jag tre personer i säckiga brallor och stora sjalar som stod och hytte åt mig med händerna fulla av plakat om miljön. När de fick syn på min varmkorv började de skandera en ramsa om korvens koldioxidbelastning. Jag kände viss oro för korvens framtid, men då började de plötsligt brotta ner sig själva och släpa sig därifrån medan de förolämpade sig själva på danska. Det är klimattoppmöte i Köpenhamn, men man kan ju inte åka dit utan att belasta klimatet. Demonstrationen fick därför bli på hemmaplan. Tyvärr saknas ju kravallpolis i Ockelbo, så de fick helt enkelt ordna den grejen själva.

Argläsk

Både jag och korven klarade oss oskadda och gick vidare. När vi kom bort till Perslundaskolan blev vi ännu en gång angripna. Denna gång av en grupp aggressiva, okoncentrerade skolbarn med fickorna fulla av långsmala läskburkar. Jag hade hört i radio om hur skolbarn kan bli arga av energidrycker, men nu fick jag se det i verkligheten. Barn har ju redan en massa energi, häller man i dem ett extra överskott blir de tydligen rejält arga, och okoncentrerade. En unge bara skrek rakt ut, en hoppade upp och ner medan en tredje försökte gnaga av en lyktstolpe samtidigt som han lekte Farmville på sin iPhone. Efter tre minuter blev barnen utmattade och tog en vätskepaus – mer energidryck. Själv tog jag min korv och smet.

Rattfyllo

När jag sedan skulle gå över gatan höll jag på att bli överkörd av en bil som gasade förbi övergångsstället på fel sida om vägen. Först tänkte jag att det var nån miljöbilist som skulle skjutsa demonstranterna till Köpenhamn, för det kom en lukt av etanol efter bilen. Sen insåg jag att det var en vanlig alkis. Den här veckan är det trafiknykterhetsvecka och då gäller det för rattfyllona att skynda sig förbi nyktert folk så de inte blir upptäckta.

Uppfinnaren

Jag skulle precis lugna ner mig med en tugga av korven. Från ingenstans hoppade det fram en tunnhårig farbror och slukade min korv i en tugga. Jag frågade varför och han sa att han måste äta för att orka sälja sin uppfinning. Han hade just kommit på en lysande lösning på miljöproblemet. Och trafiknykterhetsproblemet. Och energidrycksproblemet. Faktiskt även problemet med olönsam bilindustri som ingen vill köpa. Hjulen ska inte snurra, de ska stanna. Till förmån för drivmattor, såna som man har under snöskotern.

Hans idé gick ut på att följa Färilas goda exempel. Öppna den gamla skoterfabriken igen, i syfte att konstruera gigantiska drivmattor, som man monterar som rullband överallt där det idag är bilväg. Bilisterna kan enkelt byta ut sina vrålåk mot billiga pinnstolar. Därefter kan fyllona inte köra av vägen eftersom de tekniskt sett inte kör utan mest bara åker med. De blir mer som tågresenärer, på tåget är ju folk alltid fulla. Och det blir bränslesnålt eftersom hela anläggningen kommer att drivas av tusentals vevar som dras för hand av barn. Ge ungarna energidryck så kommer de att veva sig trötta. Det blir som ett gigantiskt gym för speedade barn, sa farbrorn stolt. Nu hoppas han övertala ockelbobördige gymkungen Daniel Westling att investera i projektet. Av olika anledningar kommer varken farbrorn, Daniel Westling eller jag själv att äta nobelmiddag ikväll. Själv nöjer jag mig med en ny korv.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.