SJ-området i Bollnäs

2009-09-30

Gamla SJ-området, Bollnäs, 30 september 2009

Blivande kulturområde

Idag ser det gamla SJ-området i Bollnäs ut som ett typiskt blivande kulturområde. Det är slitna tegelbyggnader, vildvuxna snår och potentiella miljöskandaler om vartannat. Det är fint på ett industriromantiskt sätt. Har man rejäla skor kan man strosa omkring här på området och minnas den gamla goda tiden då SJ hade enhetliga priser och man kunde pollettera cyklar. Nu är det knappt så man känner lukten av kreosot längre.

Som åskådare går man bara och väntar på att en byggnadsantikvarie ska komma och reglera området så att man bara kan ha lokalerna till kommunala eller ideella gallerier, teatrar och surdegsbagerier. Det är åtminstone det som brukar hända med såna här områden i resten av landet. Men i Bollnäs har de en lite annan anda. Här är det entreprenörskap som gäller. Och storslagna visioner. De har startat ett aktiebolag som vill utveckla området till en arena för bandy och extremsport. Nytt och fräscht tänkande!

Dissad

Men när jag häromdagen erbjöd ledningsgruppen frukten av min skarpa hjärnas eleganta flykt, så blev det kalla handen. Då var nytänkandets tid förbi och det enda jag möttes av var frågande blickar och slutligen en hårdhänt säkerhetsvakt.

Extremsporter med SJ

Jag  ville koppla samman ungdomarnas extremsportintresse med bandytraditionen och platsens historia som SJ-mark. Jag har ju åkt en del tåg så jag vet precis hur man skulle kunna skapa en extrem form av bandy:

Man kunde till exempel ha ett system i kassan, där biljettpriserna till extrembandyn varierade på ett helt obegripligt sätt, där man var tvungen att legitimera sig för att få köpa biljett, och där man inte fick kolla på matcherna om man satte sig ner senare än trettio sekunder innan matchen började. Och sedan skulle man slumpvis kunna bryta matcherna i ett par timmar, tvinga alla att sitta kvar och stänga av ventilationen. När folk sedan undrade varför ingenting hände kunde man låta personalen mumla nåt om att man var tvungen att starta om arenan, och att det därför blir fotboll resten av matchen. Det är extremsport.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.