Konstgjord turism i Bjuråker

2009-12-02

Det känns lite ovant att vara i Bjuråker såhär års. Normalt är jag bara här på sommaren, när det är spelmansstämma. Därför är jag lite besviken. Det hörs varken fiolmusik eller hambosteg idag. Jag hade hoppats smälta in, men är tydligen den enda som har folkdräkt idag. Såvida inte smutsiga mjukisbrallor börjat räknas som folkdräkt.

Men Bjuråker står inte stilla. Folk springer ut ur sina hus med händerna fulla av gelatinblad. Sedan rusar de ut till Norra Dellen – en stor sjö som ligger alldeles intill Bjuråker – och kastar i gelatinet där. Bakom det här beteendet ligger en storslagen plan, inspirerad av Järvsö.

Järvsö investerar

Järvsöbacken har nämligen investerat 10 miljoner i en ny anläggning för konstsnö. De tar nu vatten från Ljusnan – älven, inte tidningen – som de använder för att göra konstgjord snö i en rasande takt. Förut tog det 30 dagar att fylla Järvsöbacken med konstgjord snö. Nu kan de göra samma sak på 15 minuter. De boende i Järvsö är naturligtvis lite nervösa inför möjligheten att nån anställd på anläggningen ska flippa ur och ställa till med en konstgjord lavin. Men i Bjuråker är de både imponerade och inspirerade.

Inspirerande fusk

Dels tycker Bjuråkersborna att det är häftigt att man kan betvinga naturen så effektivt, men sen är det ju rätt speciellt att Järvsö kommer undan med ett sånt fusk. Det har ju inte snöat på riktigt. Järvsö har ordnat konstgjort väder, och om man kan fuska på det sättet så blir ju hela turistnäringen påverkad. Man kan verkligen göra vad som helst. Med dagens genteknik ska man inte ens vara säker på att Järvsöbackens skidåkare är äkta.

Kreativ Workshop

Här i Bjuråker har man haft kreativ workshop hela helgen till följd av det här. Temat har varit ”Vad kan Bjuråker göra för att locka turister nu när det är ok att fuska?” Idéerna har haglat. Nån ville bygga en vågmaskin och plantera in haj i Norra Dellen, för att kunna lansera Bjuråker som det nya Hawaii. En grupp fiskeentusiaster var inspirerade av utvecklingen inom bandyn och ville bygga ett stort tak över hela sjön för att få världens största sportfiskehall. Kanske man kunde frysa sjön året runt och lansera sommarpimpel? resonerade några andra.

Efter två hårda dagar av idésprutande började man titta på kärnfrågan. Bjuråker vill ha insjöturism. De viktigaste faktorerna för framgångsrik insjöturism är:

a. Det ska vara lätt att ta sig ut på sjön och lätt att fånga fisk.
b. Det ska finnas nånting roligt som sysselsätter barnen.
c. Stället ska ha något världsunikt som sätter platsen på kartan.

Så nu håller man på att fylla Norra Dellen med gelatin för att förvandla sjön till världens största aladåb. Det kommer att fungera som en stor hoppborg, där hela familjen tillsammans kan studsa ut på sjön, för att i lugn och ro titta ut en fisk de gillar, gräva fram den med sked och låta sig väl smaka.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.