Enfald är nåt fint

2009-11-25

Övre Robertsholm, Hofors Kommun, onsdag. När jag hörde talas om Övre Robertsholm blev jag förvånad. Jag tänkte att Hofors Kommun är väl så litet att det inte går att dela upp i mindre delar. Men tydligen gick det. Det gick till och med att dela upp Robertsholm i ett Övre och ett Nedre. Det är fint i Övre Robertsholm – snygga villor vackert utströdda intill sjön Tolven. Här är både lugnare och snyggare än Nedre Robertsholm men är de nöjda med det? Nej. Här går de omkring och ojar sig över sin litenhet, de sneglar surt på de centrala delarna av Hofors och verkar tycka att centrala Hofors är så mycket häftigare än Övre Robertsholm.

Gävle är modellen

Problemet är bara att stora delar av befolkningen i centrala Hofors är likadana. De i sin tur sneglar österut, mot Gävle och tycker att Gävle känns så underbart urbant i jämförelse. Husen är högre och trafiken tätare. När Övre Robertsholm ser på centrala Hofors så ser man en ort som ser på Gävle. Å, säger de i Övre Robertsholm, den som ändå finge vara som Gävle!

Men åt vilket håll tittar Gävle då? frågar sig den medvetne lyssnaren. Ja, i förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om hur en styrgrupp i Gävle bestämt att alla torghandlare i staden ska ha samma färg på sina markiser. Beige. Så Gävle tittar uppenbarligen i sina historieböcker och tycker att det här med centralstyrd enhetlighet med en dragning åt brunt känns kul att återuppliva.

Hur blir det i Robertsholm?

I Övre Robertsholm har de gått loss rejält på den här idén. Kan de i Gävle så kan vi i Övre Robertsholm, resonerar de. Fast bättre. Om bara Övre Robertsholm tar i rejält och vidareutvecklar idén om påtvingad likformighet så kommer de att gå om Hofors och sugas upp som en chic distansförort till Gävle och äntligen ta steget in i den urbana flärdens värld.

De har tillsatt en styrgrupp i Övre Robertsholm, och så har de gett den här styrgruppen fria händer och hybris. Idag ska alla hus här målas om i samma färg. Beige. På torsdag kommer det en lastbil med beiga kläder till alla medborgare, och på fredag lackas alla bilar om till beige. Sen startas det förstås friskola. Friskolan kommer att lära ut samma sak i alla ämnen, och varje dag serveras beige lappskojs. Det är så mycket mångfald nuförtiden, nån måste slåss för enfalden!

Naturligtvis kommer de att ha torghandel även här, för det har de ju i Gävle. Men här i Övre Robertsholm stannar de inte vid markisfärgen. Handlarna kommer bara att tillåtas sälja brunkål, tvättad potatis och andra ljusbruna varor. Korvhandlarna får inte erbjuda ketchup eller bostongurka. Däremot går det bra med latte.

Styrgruppen har skickat in en begäran till Hofors Kommun att få slippa den onödigt spretiga uppdelningen i kallt och varmt vatten till hushållen. Istället ska varje hushåll få en beigemärkt kran med ljummet. Alldeles nyss kom ett fax till Sveriges Radio Gävleborg, där Övre Robertsholm ber radion att sluta byta musik hela tiden. Och radion som inte trodde att det märktes.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.