En ny del av Skåne

2009-11-11

Södra Flästa, Bollnäs Kommun, onsdag

För att ta mig till Södra Flästa åkte jag genom större delen av Bollnäs kommun. Det jag såg var en kommun på gränsen till nervsammanbrott. Människor vankade oroligt fram och tillbaka längs vägar och gator, med stirrande blickar och snöspadar i händerna. Vissa hade snöskor fastspända på sina jobbportföljer och på de få bilar som passerade kunde jag se skidor, vinschar och släpvagnar med snöskotrar. Det kändes som att hela kommunen förberedde sig för en ny istid.

Och det är inte så konstigt. I söndags rapporterade Radio Gävleborg om att Bollnäs är en av de kommuner i länet som redan nu har slut på pengar för snöröjning. Om det snöar som det gjorde förra vintern kommer alla i kommunen att få gå ut och skotta själv, eller också får man pulsa.

I Södra Flästa är de lugna

Därför blev jag lite förvånad när jag kom till Södra Flästa. Här är de hur lugna som helst. De lufsar omkring i träskor i sakta gemak, utan att skynda sig det allra minsta ens när de går över gatan. gatorna kör det omkring traktorer fullastade med dynga och folk verkar överlag lite småfeta. De står i klungor och pratar högljutt och oavbrutet med varandra. Det är svårt att höra vad de säger för de sluddrar nåt fruktansvärt, men om man verkligen koncentrerar sig så kan man höra att det enda de pratar om är sin egen förträfflighet. Folket i Södra Flästa har helt enkelt gått och blivit dryga.

På ett fält här i närheten såg jag minst tio personer som hade satt upp stafflier och nu var i full färd med att måla akvareller av landskapet. Det enda de pratade om var hur vackert ljuset är.

Planen

I resten av kommunen var man ju orolig för att kanske bli utan snöröjning, varför var man inte det här? Till sist fick jag tag på en entusiastisk herre som kunde förklara vad som stod på. Beskedet om den överhängande faran för en lokal istid hade nått även Södra Flästa. Men här hade man genast kommit på en lösning på problemet. Man hade snabbt konstaterat att den här typen av problem bara drabbar de norra delarna av Sverige. Vem har hört talas om att en kommun i Skåne har slut på snöröjningspengar? Hade Södra Flästa legat i Skåne hade den här situationen aldrig uppstått, insåg man.

Region Skåne

Sagt och gjort, på bara några dagar har Södra Flästa genomgått en markant förändring. Folk har ändrat sina personligheter och sina vardagsvanor för att verka mer skånska, och en delegation från Södra Flästa har nu rest till Malmö för att ansöka om medlemskap i Region Skåne. Som bevis för sitt ärliga uppsåt har de en hemmagjord spättekaka och en rullebör. Södra Flästa har till och med vädjat om internationell hjälp med förvandlingen. I eftermiddag kommer Röda Korset att flyga in över Södra Flästa och släppa ner matpaket med svartsoppa, gås och äppelkaka.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.