Söderhamn staplas på höjden 25/3

2015-03-25

Är det nånting folk i Söderhamn gör så är det att flytta härifrån. Sedan 1975 har befolkningen krympt, trots idoga försök att få folk att stanna kvar. På 70- och 80-talet lockade man med arbetstillfällen. På 90-talet ökade tillgången på droger i kommunen och förra året försökte man med strandtomter. Ingenting har hjälpt. För ett par veckor sedan hölls ett kreativt möte för att råda bot på situationen. Man satte en massa skarpa kommunala hjärnor i ett rum, ställde in en box och sade åt alla att tänka utanför den. Helst stort.

Tre hagel

Idéerna haglade. Eller, det kom tre idéer. Allt är relativt. En idé var att låta bygga ett gigantiskt våffeljärn som i så fall skulle stått klart idag. Alla gillar ju våfflor, och kunde man locka med gratis kommunvåfflor till alla invånare så skulle det nog få fart på inflyttningen. Förslaget refuserades med hänvisning till att den kommunala kroppsvikten inte går åt samma håll som det kommunala befolkningstalet. Den andra idén som inte fick godkänt var den mest logiska: man bygger helt enkelt en mur runt hela kommunen så att ingen kommer härifrån. Istället fick den tredje idén mest gehör: bygg ett höghus med bostäder. Nu kan det tyckas lite konstigt att bygga bostäder i en stad där ingen vill bo, men genom att bygga bostäderna så hoppas kommunen skicka en signal att folk visst vill bo i Söderhamn. De är bara ute och fixar en grej.
Nu skulle man ju inte bara tänka fritt på det där mötet, utan även stort. Den ursprungliga planen, att bygga ett höghus i centrala Söderhamn, har därför vuxit lite grann. Söderhamns Kommun vill inte se några fegsatsningar. Ska kommunen skicka en signal så måste den ju gå igenom bruset. Så höghuset är inget höghus längre. Det är en skyskrapa. Hela Söderhamns innerstad kommer att samlas in och staplas på höjden. För en billig penning kommer kommunens fastighetsbolag dessutom att köpa in gamla miljonprogramshus från andra kommuner. Som Gävle till exempel, de säljer ju ut. Sedan hyr man bara en tillräckligt stor kran och ställer miljonprogramshusen i en trave ovanpå stapeln av Söderhamnshus.

Städdag

Nu vill man ju undvika just känslan av miljonprogram, så man gör bostadsrätter av skyskrapan. Idag vill ingen bo i fabrikstillverkade lägenheter som man hyr billigt. Man vill bo i fabrikstillverkade lägenheter som man tar dyra lån för att köpa.
När man har fått ihop tillräckligt många lägenheter i skyskrapan så kommer kommunbefolkningen att flyttas dit. Kommunen kommer att behålla några kvadratmeter mark utanför skyskrapan. Resten kommer att säljas eller skänkas till Hudiksvall och Bollnäs. Söderhamn kommer att bli Sveriges till ytan minsta kommun, och största bostadsrättsförening. Som i alla bostadsrättsföreningar måste de boende hjälpa till att sköta fastigheten, men eftersom det bor så många i skyskrapan så räcker det om man hjälper till en gång under sin livstid. Den som har tur får städa gården. Den som har otur åker på trapphuset.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.