Hofors på starkström 18/3

2015-03-18

Den mörka tiden i Hofors är nästan över. Snart räknar man nämligen med att Hofors Kommun kommer att ha ett gratis elnät. Och inte vilket elnät som helst: ett elnät av högspänningselektricitet. Miljövänlig högspänningselektricitet från vindkraft. Hofors kommunpolitiker har länge kämpat emot alla försök att bygga vindkraft i kommunen. Det är förståeligt. Vindkraft kräver ju massor av stora propellrar och ingen lokalpolitiker vill ta risken att kommunen flyger iväg av misstag. Eller att Hofors Kommun blir retad för att kommunen ser ut som Karlsson på taket. Vill folk ha extra ström så får de väl skaffa sig ett dieselaggregat, har man sagt. Eller bakelitstav och sämskskinn för de miljövänliga.

Fultanka

Men i förra veckan fick kommunen en unik möjlighet att hoppa på vindkrafttåget utan att egentligen behöva engagera sig. Ett elbolag som vill bygga vindkraftverk i Dalarna frågade om de fick dra högspänningsledningar genom bland annat Hofors Kommun. Kommunen meddelade att det gick bra. Samtidigt kontaktade man det lokala stålverket och bad verket att specialtillverka ett par gigantiska klämmor och rejält tjocka kablar. Så snart högspänningsledningarna är klara och fulla av högspänningselektricitet är den listiga planen att Hofors i hemlighet kopplar in sig på högspänningen och fultankar starkström till hela kommunen.

Elvisp

Folk här är väldigt laddade. Eftersom elektriciteten kommer att bli miljövänlig, och framför allt gratis, så finns det ingen anledning att hålla igen på sin strömförbrukning längre. Folk har slutat att släcka lyset. De låter TV:n vara på. De köper högenergilampor som aldrig förr. Hoforsborna byter ut sina trappor mot rulltrappor. De byter ut sina köksmattor mot elektriska värmedynor. De som har hus byter ut staketet mot elstängsel. Folk skaffar elspis, eltandborste och elvisp.

Ström i vattnet

Det lokala stålverket kommer i fortsättningen att smälta sitt stål i en stor mikrovågsugn. Kommunen kommer att installera en gigantisk kommunal centraldammsugare för hela Hofors. Den kommer alltid att vara på.  Den lokala idrottsanläggningen Stålringen kommer att byggas om till ett jätteflipperspel. Simhallen kommer att bli strömförande.

Tivoli

Gator och fasader kommer att täckas med små lampor som kan blinka i hög takt och med olika färger. Om någon vecka kommer kommunen att täckas av ett strömförande metallnät, och alla bilar kommer att få en stolpe påmonterad för att kunna fungera som radiobilar. Lagom till att högspänningsledningen invigs kommer Hofors Kommun att se ut som ett lågpristivoli. Allt som saknas nu är lite skränig technomusik och en tillräckligt dålig ljudanläggning.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.