Stört vid Vintergatsfjärden 11/3

2015-03-11

Det är vackert här vid Vintergatsfjärden, men det spelar ingen roll. För det luktar så illa. Anledningen till den dåliga lukten är en koloni av skarvar som valt den här platsen som sin häckningsplats. Och häckande skarvar luktar illa. De luktar så illa att det stör dem som bor i närheten av skarvkolonin. Man har försökt att sätta upp skyltar med uppmaningar om att hålla rent. Man har bjudit på gratis tvål och våtservetter till skarvarna. Men vad har det hjälpt? Inte alls. Nu har de boende vid Vintergatsfjärden äntligen fått Länsstyrelsens tillstånd att göra någonting drastiskt åt saken. Lokalbefolkningen får visserligen inte döda skarvarna – det vore att överreagera. Däremot får de störa skarvarna så mycket att de bestämmer sig för att lukta illa nån annanstans.

Hur stör man en skarv?

Frågan är bara hur man stör en skarv? Vissa ortsbor har försökt att ge igen med samma mynt, alltså genom att lukta illa. Men de har inte kommit upp i matchande luktstyrka. Nu har man bestämt sig för att använda den civiliserade världens mest effektiva störande metoder. Och det verkar fungera.

Till att börja med anlitade man en oerhört irriterande skarv för att infiltrera kolonin. Det var en sån där typ som andas lite för ljudligt och tuggar med öppen näbb så att det smaskar. Och sörplar. Och avbryter de andra skarvarna och bara pratar om sig själv hela tiden. Det var ganska störande.

Postkodflodvågen

I lördags ökade man störningskampanjen. Då bjöd man in gatusäljare från olika mindre nogräknade företag inom el, telefoni, tv och skönhetsprodukter från döda havet till skarvkolonin. De stackars skarvarna försökte undvika att möta gatusäljarnas blickar genom att låtsas prata i telefon eller kolla på klockan, men gatusäljarna trängde sig fram till skarvarna med tjocka bonusar och gåvor som man skulle få bara man fyllde i sitt namn. Och pantsatte sin själ. Dessutom hade nån avslöjat skarvkolonins adress för Postkodlotteriet, så hela området dränktes i hjärtliga och personliga reklambrev som ser ut som att man redan har vunnit. Det var väldigt störande.

Glassbilen och mello

Bortåt lördagskvällen var skarvarna rejält utmattade av alla störningsmoment. När de hade skottat undan all postkodspost och äntligen kunde slå sig ner för att äta middag kom nästa dråpslag. Så fort någon av de yngre skarvarna börjat vänja sig vid skarvmaten så hördes den. Glassbilen. Den körde runt Vintergatsfjärden och spelade för fullt. De yngre skarvarna flög upp och vägrade äta vanlig skarvmat för de hade kommit på att de var mycket mer sugna på glass än på middag. Middagen var förstörd.

Och efter det kom den sista störande attacken. Sista Chansen i Melodifestivalen hade matchat fel låtar mot varandra. Filippa Bark var kvar i programmet, trots tydliga hot. Och chipsen var lite för salta. Det blev för störande. I söndags morse var varenda skarv borta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.